چرا بازی مهارتی کودکانه مهم است؟ 29 روش آموزش بازی تقویتی کودکانه
برخی از والدین معتقدند “آموزش با بازی برای کودکان ممکن نیست” و حتما باید کودکان را در کلاسهای متعدد آموزشی ثبتنام کنند تا مسائل مختلف را یاد بگیرند.
ما قصد داریم در این مطلب با ارائه دلایل علمی این موضوع را که “آموزش با بازی مهارتی کودکانه بهترین راه برای بازی و یادگیری کودکان است.” را برای والدین باورپذیر سازیم و در کنار آن چند بازی مهارتی کودکانه نیز معرفی کنیم.
زیرا بازیهای تقویتی یکی از روشهای موثر برای آموزش کودکان هستند. این بازیها به کودکان کمک میکنند تا مهارتهای مختلف را در حین بازی آموزش ببینند و تقویت کنند. پس تا پایان این مقاله با نورولند همراه باشید تا بدانید بازی و آموزش دو جز به هم پیوستهی زندگی کودکان هستند.
اهمیت آموزش با بازی مهارتی کودکانه در رشد کودک چیست؟
آلبرت اینشتین در بزرگسالی، یک خاطره تاثیرگذار از دوران کودکی خود را به یاد میآورد که او را به اکتشافات علمی علاقهمند کرده است. آلبرت چهار یا پنج ساله بود که بهخاطر بیماری مجبور به استراحت در رختخواب شد. پدرش برای اینکه او را سرگرم کند، یک قطبنمای جیبی مغناطیسی به آلبرت داد. آلبرت ساعتها به چرخاندن قطبنما پرداخت و تعجب کرد که چگونه و از کجا سوزن (فلش قطبنما) میداند همیشه باید به سمت شمال باشد! آلبرت اینیشتین در این زمینه میگوید: «هنوز هم میتوانم به یاد بیاورم که آن تجربه چقدر تأثیر عمیق و ماندگاری در راستای عشق به آموختن در من ایجاد کرد. انگار چیزی کاملاً پنهان پشت آن شئ بود.»
واقعیت این است که آموزش با بازی بیشتر از آنچه والدین تصور میکنند، در روند یادگیری کودکان تاثیر میگذارد.
در حقیقت بازی کلید یادگیری کودکان است!
آموزش بازی مهارتی کودکانه؛ 29 روش کاربردی بازی آموزشی کودکانه :
مهارت آموزی با بازی یکی از مهمترین کارهایی است که باید در سنین کودکی انجام گیرد. برای افزایش تاثیر یادگیری در کودکان، توصیه میشود که مهارتهای مختلف حین انجام بازی مهارتی کودکانه مورد تقویت قرار گیرد. در این مقاله با معرفی 29 بازی تقویتی جذاب و ساده در چهار بخش مختلف، به شما آموزش میدهیم که چطور با بازی مهارت کودک را تقویت کنید.
نکته: برای دیدن روشهای بیشتر بازی برای تقویت هر مهارت به مقالات لینک شده در متن این مراجعه کنید. همچنین در پیج اینستاگرام نورولند آموزش با بازی و ویدئوهای متعددی از مهارت آموزی با بازی تهیه کردهایم.
♦ الف. بازی مهارتی کودکانه در فضای باز
حتما شنیدهاید که میگویند بچهها باید بچگی کنند و از لحظات خود لذت ببرند. ارتباط با دنیا و محیط بیرون برای بچهها میتواند بسیار عالی و مناسب باشد. روزهای تعطیل زمان بسیار مناسبی برای رفتن به فضاهای آزاد برای بازی کودک است. پارکها، خانههای بازی، شهربازیها و مکانهای مختلف دیگری که وجود دارند هم میتوانند برای بچهها سرگرم کننده باشند. کودک اگر تمام طول هفته را در خانه سپری کند و با هیچ یک از همسالان خود ارتباطی نداشته باشد، در آینده مهارتهای اجتماعی و ارتباطی ضعیفتری نسبت به همسنهای خود خواهد داشت. روشهای زیر برای مهارت آموزی کودک در فضای باز مناسب هستند:
1- بازی زیر میزی برای تقویت عضلات
برای اجرای این بازی فضای باز که به تقویت عصب و عضله کودک کمک کرده و درک شنیداری او را بالا میبرد؛ نیاز داریم به یک چهارپایه یا میز و چند بادکنک پر آب! بازی به روش ویدیوی زیر انجام شده و برای روزهای گرم تابستان بسیار مناسب است.
2- توپ و لیوان؛ یک بازی مهارتی کودکانه برای تقویت عضلات پا
برای اجرای این بازی خانوادگی کافیست تا چند توپ و چند لیوان را چیده و مانند ویدیوی زیر بازی را انجام دهید:
3- بازی ایستگاهی برای پا ورزی کودک
بازیهای ایستگاهی روشی خوب برای سرگرم کردن کودکان در فضای باز در کنار تقویت تواناییهای آنهاست.
♦ ب. بازی های انفرادی برای آموزش کودک
4. ساخت اوریگامی، کاردستی و بازی ماز کودک
اگر تا به حال برای کودک خود اوریگامی درست نکردید، تعطیلات پیش رو زمان مناسبی است که اوریگامی بسازید و فرزند خود را از مزایای آن بهرهمند کنید. اوریگامی یا همان کاغذ و تا به کودکان کمک میکند تا مهارتهایی همچون تجسم سه بعدی، تجسم هنری، تمرکز و کمک به مهار استرس، مهارتهای اجتماعی، هماهنگی چشمها و دستها را تقویت کنند و در کنار آن مفاهیم را به سادگی یاد بگیرند. اوریگامی یک سرگرمی ساده است که با وسایل دم دستی ساخته میشود و نیاز به امکانات خاصی ندارد و میتواند به افزایش هوش و خلاقیت کودکان هم منجر شود. اجرای فعالیتهای مانند حل معما، بازی ماز کودک، کاردستی یا اوریگامی کودک موجب تقویت تواناییهای کودک میشود.
بازی موبایلی اوریگامی
با بیش از ۸۰ مرحله جذاب
5. تقویت حافظه با عروسک
در این بازی تقویت حافظه کودکان به چند عروسک مختلف (مثلا خرس، گاو و خرگوش) نیاز داریم. روی یک برگه کاغذ یا یک تخته وایتبرد؛ مطابق ویدئوی زیر یک خانه بکشید و تعدای مسیر را از مبدا های مختلف به سمت خانه رسم کنید. تعدادی عروسک را از مسیرهای مختلف و در یک لحظهی مشترک از مسیر خود عبور دهید و به خانه برسانید. در نهایت از کودک بپرسید خرگوش از کدام مسیر به خانه رسید؟ این روند را تکرار کنید و هربار مسیر حرکت عروسکها را تغییر دهید و به صورت تصادفی مسیر یک عروسک را از کودک بپرسید و منتظر بمانید تا پاسخ دهد.
برای سختتر شدن بازی کافیست تعداد مسیرها (و عروسکها) را بیشتر کنید. یا زمان طی شدن مسیر توسط عروسکها را طولانی تر کنید. اگر به تعدا کافی عروسک ندارید اما میخواهید برای بالا بردن چالش بازی سختی آن را بیشتر کنید؛ میتوانید فقط تعداد مسیرها را بیشتر کنید (تعداد خطوط بیشتری تا مقصد بکشید). مثلا 6 مسیر بکشید و فقط از 3 عروسک و در واقع 3 مسیر استفاده کنید. در این حالت نیز به دلیل بالارفتن تعداد مسیرها، بخاطر سپاری دشوارتر خواهد شد و چالش بازی بالا میرود.
6. بازی شناخت چیزهای مختلف
یک جز اصلی در بازیهای کودکانه آموزشی شناخت اجسام و اشیا مختلف است. اگر کودک شما در سنی است که هنوز خیلی از اجسام را نمیشناسد، زمان خوبی است که به آنها آموزش دهید. این آموزش میتواند شامل شناخت رنگها، شناخت اشکال هندسی، شناخت حیوانات، شناخت اعداد و غیره باشد که با توجه به سن کودک شما انجام گیرد. کودکان معمولا زمانی که چیزی را میبینند، بهتر یاد میگیرند. مثلا برای شناخت حیوانات میتوانید آنها را به باغوحش ببرید، یا برای شناخت اشکال هندسی، میتوانید با ساختن آنها یا نشان دادن وسایلی در خانه که شبیه این اشکال هستند، درکشان را برای کودک سادهتر کنید.
7. تقویت حافظه با هرچیزی که رو میز پیدا میشه
هر شی ریزی که دم دست دارید را جمع کنید. اگر اشیا متفاوتی در اطرافتان نیست، از آشپزخانه یک عدد لوبیا، عدس، نخود و … بردارید و این بازی ساده اما بسیار آموزنده را انجام دهید.
برای انجام این بازی تعدادی اشیا متفاوت (مثلا 7 تا) را در کنار هم قرار دهید. از این تعداد مطابق ویدئوی زیر 4 مورد را بدارید و با هرتریبی که خواستید کنار هم بچینید. بعد از اینکه چند ثانیه کودک به این چیدکان نگاه کرد و مکان قرارگیری هر یک از این 4 شی را بخاطر سپرد؛ ترتیب را خراب کرده و آن اشیا را به باقیِ اشیا برگردانید. حال از کودک بخواید از میان تمامی این اشکال؛ 4 شیای که با ترتیب خاصی چیده بودید را بردارد و با همان ترتیب کنار هم قرار دهید.
این روند را هرچند بار که بخواهید میتوانید تکرار کنید. برای بالا بردن چالش بازی میتوانید تعداد اشیا و جایگاهها را بالا ببرید. یا مدت زمان نمایش اشیایی که در جایگاهشان چیده شدهاند را کمتر کنید.
8. بازی تقویت زبان انگلیسی goes to
برای اجرای این بازی کافیست به کودک یک اسم بگویید و سپس بگویید goes to . حالا کودک باید یک مکان بگوید و شما با یک موضوع دیگر صحبت را ادامه دهید. مثال:
مامان: ali goes to
کودک: library
مامان: to read
کودک: a book
9. منظم شو؛ یک بازی تقویتی برای هماهنگی اندامها
برای اجرای این بازی کافیست زمانی که کودک اتاقش را به هم ریخته، دو سبد دو سمت اتاق بگذارید و یک مسابقه راه بیندازید. هرکس زودتر 10 اسباب بازی را در سبد انداخت؛ برنده است.
10. بازی سطل صحیح برای تقویت توالی دیداری
همانطور که میدانید یکی از مهمترین مشکلات نوشتاری و خوانشی در کودکان مشکل در توالی دیداری است. اگر کودک به جای “مادر” بنویسد یا بخواند “مارد” یعنی مشکل در توالی دیداری دارد. برای تقویت توالی دیداری راهکارهایی وجود دارد که در اینجا به آن اشاره خواهیم کرد.
برای انجام این بازی تقویتی به دو سطل یکسان (جامدادی رومیزی، کاسه یا چیزی شبیه به آن) و یک شی کوچک غیرخطرناک (مانند توپ کوچک) برای پرت کردن احتیاج داریم. بازی به این شکل انجام میشود که هر بار یک کلمه را به دو شکل صحیح و دارای اشتباه در توالی دیداری روی دو تکه کاغذ به صورت جداگانه مینویسید. مثلا “مارد و مادر” و هر یک را روی یکی از سطلها میچسبانید. از کودک میخواهید توپ را بردارد و سعی کند آن را درون سطلی بیاندازد که کلمه به شکل صحیح نوشته شده است. ویدئویی از آموزش بازی را در زیر مشاهده کنید.
11. بازی بزرگ کو
همونطور که در ویدئوی فوق قابل مشاهده است، برای انجام این بازی فقط به چند بادکنک نیاز دارید. و یک شی برای اینکه بادکنک مورد نظر را بترکانیم. روند انجام بازی به این شکل است که ابتدا بادکنها را با اندازههای متفاوت باد میکنید. سپس از کودک بخواهید از این بین بادکنکی که بیشتر از همه باد شده است را بترکاند. طبیعتا هرچه بادکنک کمتر باد شود ترکاندن آن کار سختتری است. بنابراین کودک به همین راحتی و با انجام یک بازی جذاب و سرگرمکننده مفهوم اندازه را یاد میگیرد.
♦ ج. بازیهای دیجیتالی مهارتی-تقویتی کودکانه
یکی از انواع بازی تقویتی برای کودکان، بازی دیجیتالی است. بازی های دیجیتالی انواع مختلفی دارند که بازیهای مهارتی و تقویتی از مهمترین آنهاست.
با استفاده از نسخه دیجیتال بازیهای آموزشی کودکانه میتوانید به آموزش کودک کمک زیادی کنید.
10. بازی نورولند
بازی نورولند یکی از جدیدترین بازیهای موبایلی آموزشی کودکان است. این بازی موبایلی آموزشی به بهبود مهارت شناختی کودک شما کمک میکند.
بازی موبایلی کودک نورولند شامل چندین بازی سرگرمکننده برای بچههاست و در میان این بازیهای سرگرمکننده، تمارینی برای بچهها اجرا میکند که از طریق آن ابتدا تشخیص میدهد که کودک در چه حوزهای نیاز به تمرین بیشتر و در چه حوزهای مهارت بیشتری دارد سپس با توجه به نتیجهی آن، برای کودک تمرینات تقویتی را اجرا میکند. تمامی این بازیهای هیجان انگیز و در عین حال تقویتی با همراهی کاراکتر اصلی بازی، تانی انجام میشود که یک موجود کوچک دوست داشتنی است که سوار بر سفینهاش از سیاره دیگری به اینجا آمده و ماندگار شده 🙂
- در بازی کودک نورولند صفحهای برای خانوادهها وجود دارد که از طریق آن میتوانند تنظیم کنند که فرزندشان چند دقیقه در طول روز بازی کند و علاوه بر آن گزارشی از عملکرد فرزندشان را خواهند دید.
مثلا در پروفایل میبینند که کودکشان بازی ریاضی را بسیار عالی انجام میدهد، اما در تمارین توجه و حافظه عملکرد ضعیفتری داشته یا در مهارت کلامی کودک ضعیفی است. - بدین صورت شما متوجه نقاط ضعف و قوت فرزند خود خواهید شد و سری بعدی که میخواهید با کودک خود بازی کنید؛ این مهارتها را بیشتر در نظر میگیرید تا تقویت شوند. علاوه بر این، بازیهای سرگرمکننده نورولند هم میتوانند در بهبود برخی مهارتهای کودک شما نقش مهمی داشته باشند.
- همچنین به تازگی یک آزمون ارزیابی هوش کودک به بازی نورولند اضافه شدهاست که با استفاده از آن میتوانید به شکل رایگان از هوش و استعداد فرزند خود مطلع شوید.
11. بازیهای آموزش الفبا
تعطیلات پیش رو زمان مناسبی است که با کودکان خود الفبا را کار کنیم و زبان فارسیشان را تقویت کنیم. برای یاد دادن الفبا به کودکان باید از مثالهای عینی استفاده کنید و تمارینی با آنها انجام دهید که بتوانند متوجه شوند. یکی از روشهایی که برای یادگیری مسائل مختلف از جمله الفبا مورد استفاده قرار میگیرد، آموزش در حین بازی و سرگرمی است. این نوع آموزش کمک میکند تا مسائل در ضمیر ناخودآگاه کودک شما ذخیره شود و بچهها بدون دردسر یاد بگیرند. تمرین و تکرار این موضوعات، موجب ثبت شدن آنها در حافظهی بچهها هم خواهد شد.
ممکن است شما زمان کافی برای انجام تمرینات و آموزش دادن به کودک خود نداشته باشید و به این فکر کنید که چند سال بعد در مدرسه یاد خواهد گرفت، اما با پیشرفت دنیای تکنولوژی ممکن است کودک شما در زمان مدرسه با این شرایط از بقیه عقبتر باشد. به غیر از این مسئله، باعث یادگیری بهتر کودک شما در دوران مدرسه خواهد شد. بازی نورولند، بازی مناسبی است که میتوانید آن را نصب کرده و کودک خود را به دست او بسپارید تا الفبا، کلمات و ساختار جملهبندی را هم به کودک بیاموزد.
نورولند علاوه بر آموزش الفبا، به تقویت مهارت خواندن و نوشتن هم کمک خواهد کرد. این بازی در کنار سرگرمی و جذابیتی که برای کودک دارد، آموزش درستی هم به او میدهد.
♦ د. بازیهای خانوادگی آموزشی کودکانه
اهمیت فعالیت های گروهی در آموزش کودک بسیار زیاد است. از طرفی این روزهای تعطیل زمان بسیار مناسبی برای انجام بازیهای گروهی و خانوادگی است تا مهارت کارگروهی را در کودکان تقویت کنیم. روزهای تعطیل مثل جمعه را به خانواده اختصاص دهید و برای کودکان خود وقت بگذارید. بازی کردن به همراه شما برای آنها حتما لذت دیگری خواهد داشت و باعث میشود که علاوه بر تقویت مهارتهای خود مثل کارگروهی، به فضای خانواده خود گرما ببخشید.
12. بازی رومیزی دستچین برای آموزش کودک
دست چین یک بازی رومیزی ساده اما در عین حال جذاب است که میتواند به هماهنگی بیشتر چشم و دست، تقویت سرعت عمل و شناخت بهتر رنگها در کودکان کمک کند. بازی رومیزی دست چین مناسب سنین 5 سال به بالاست و نسخهی بزرگسالان آن هم به نام کاپوچین در بازار موجود است. نسخهی بزرگسالان این بازی شامل طرحهای پیچیدهتری میشود که کودکان به راحتی نمیتوانند آن را انجام دهند.
نحوه انجام بازی دست چین به این صورت است که تعدادی کارت و تعدادی لیوانهای کوچک در 4 رنگ در بازی موجود است. روی هرکدام از کارتها لیوانها با شکل و ترتیبی خاص چیده شدند و بازیکنان باید لیوانهای خود را طبق عکس روی کارت بچینند. هر شخصی که زودتر بتواند این کار را انجام دهد، باید زنگ داخل بازی را بزند و بدین ترتیب کارت مورد نظر را تصاحب کند. در آخر هم شخصی برنده است که تعداد بیشتری کارت را مال خود کرده باشد. همچنین این بازی برای دورهمیها و محافل خانوادگی بسیار مناسب است و از فروشگاههای اسباب بازی میتوانید آن را تهیه کنید. حتما به خاطر داشته باشید که برای بازی خود یک داور تعیین کنید تا او برای شما کارتها را رو کند و مراقب سلامت بازی هم باشد.
13. بازیهای تقویتی کودکانه به همراه خانواده
بازیهایی وجود دارند که به عنوان بازی در خانه به راحتی در خانه قابل اجرا هستند و تقویت مهارتهای کودک کمک میکنند.
یک نمونه از بازیهای تقویتی کودکانه در ادامه برای شما آورده شدهاست:
برای دیدن بازی های آموزشی خانوادگی دیگر و اجرای آنها به اینستاگرام ما مراجعه کنید.
♦ ه- بازیهایی براساس سن کودک
هر فعالیت بدنی یا بازی فکری کودک که برای کودک جالب و سرگرمکننده باشد، بازی محسوب میشود. کودک در مراحل رشد، علاوه بر اینکه بازی میکند، مراحل مختلف یادگیری قوانین زندگی را نیز پشت سر میگذارد.
آیا میدانستید نورولند مناسبترین بازیها را برای کودکان 3 تا 7 ساله به تفکیک سن در مقالات مختلفی برای شما جمع آوری کرده است؟
برای دیدن این بازیها، با کلیک بر روی لینک، به دسته مقالات “بازی برای کودکان در سنین مختلف“ مراجعه کنید.
کودکان تا سن 4 سالگی در حال کشف، بررسی و یاد گرفتن است، به همینخاطر تا زمانیکه بازی کردن با همسالان خود را بپذیرند، باید 6 مرحله را تجربه کنند:
اول. بازی بدون اسباببازی؛ از بدو تولد تا 3 ماهگی
کودک یک تا سه ماهه فقط با حرکت دست و پاهایش بازی میکند. در این مرحله او در حال بازی و یادگیری و کشف نحوهی حرکت بدن خود است. در این زمان بازی زیر مناسب کودک خواهد بود:
14. بادکنک بازی مهارتی کودکانه
برای اجرای این بازی با کودک زیر یکسال، چهار بادکنک را به دست و پاهای او بسته و او را به کمر میخوابانیم. دست و پا زدن و بازی با بادکنک حسابی نوزاد را سرگرم خواهد کرد.
دوم. بازی انفرادی؛ 2 سالگی
در بازی برای کودک 2 ساله ، کودک به تنهایی بازی میکند، آنها هنوز علاقهای به بازی با دیگران و روابط اجتماعی ندارند. آموزش با بازی به شکل هدفمند در این سن میتواند تعامل اجتماعی را در وی زودتر شکل دهد.
15. بازی تو سوراخ
برای انجام این بازی با کودک دوساله کافیست یک جعبه را سوراخ کرده و از کودک بخواهید تا با یک قاشق چند شی را به درون سوراخ هدایت کند.
سوم. تماشاچی/ ناظر طرز رفتار؛ 2 سالگی
درحالی که کودک تمایلی به بازی با دیگران ندارد، اما به تماشای بازی بچههای دیگر میپردازد و طرز رفتار آنها را بررسی میکند. کودک در این حالت حس کنجکاوی را تجربه میکند و آموزش بازی میبیند.
16. دست ورزی تشخیص رنگ؛ بازی مهارتی کودکانه
یکیاز انواع بازیهای مناسب برای این سن، بازیهای دست ورزی انفرادی است که در کنار دیگران انجام میشود. بازی زیر روشی خوب برای این کار است:
چهارم. بازی موازی؛ 2 سالگی به بالا
در این مرحله که بهعنوان بازی موازی از آن یاد میشود، در بازی برای کودک زیر 3 سال، کودکان در کنار یا نزدیک دیگران بازی میکند، اما با آنها در بازی شریک نمیشود. این حالت در بازی برای کودک 3 ساله تنها و بچههایی که زمانی برای بازی با همراهی والدین ندارند، بیشتر دیده میشود. و همچنان کودک در حال آموزش بازی است.
پنجم. بازی مشارکتی؛ 3 تا 4 سالگی
در بازی برای کودک 4 ساله و کوچکتر ، کودک به همراه بودن با همسالان خود علاقه نشان میدهد و در محیطی که کودکان هستند، بازی میکند، اما گفتوگو و ارتباطی با دیگران نمیگیرد. بازی حسی از جمله بازیهای مناسب این سن است.
ششم. همراهی در بازیهای مشترک؛ 4 سال به بالا
کودکان از سن 4 سالگی به بعد، به بازی کردن در کنار سایر کودکان علاقهمند میشود و بازیهای گروهی را با دیگران انجام میدهد. در این مرحله آموزش با بازی شروع میشود. برای مثال بازی با کودک ۵ ساله پر از رویا و خلاقیت و بازی، بازی برای کودک ۶ ساله پر از تقلید بزرگسالها و آموزش و بازی برای کودک 7 ساله سرشار از یادگیری زبان و ریاضی خواهد بود.
مراحلی که در بالا ذکر کردیم؛ بیشتر در کودکانی دیده میشود که در روز حداقل 2 ساعت زمان برای بازی آموزشی ندارند. یا والدین آموزش با بازی هدفمند را انجام نمیدهند و کودک تنها است. اما به طور کلی در مورد آموزش بازی به کودک و به خصوص بازی برای کودکان ۳تا۶سال هر چقدر که والدین بیشتر شرایط بازی برای کودکان خود فراهم سازند، فرزندانشان زودتر به انجام بازی گروهی و ارتباط با دیگران علاقه نشان میدهند.
17. بنداز بره؛ بازی مهارتی کودکانه برای تقویت لامسه
برای انجام این بازی کافیست چند شی را در یک جعبه قرار داده و از کودک بخواهید تا با لمس کردن تشخیص دهد که آن شی چیست.
♦ و. انواع بازیهای متفرقه
18. بازی تشویقی
در این بازی، کودکان با انجام وظایف مختلفی، مانند حل مسئله و یا پاسخ به سوالهایی که از آنها پرسیده میشود، نقاط و یا جوایزی را کسب میکنند. این بازی میتواند به تقویت مهارتهای مختلفی مانند خواندن، نوشتن، ریاضیات و غیره کمک کند.
19. بازیهای کلمهسازی
بازیهایی مانند اسکرابل و کلمه سازی میتوانند به تقویت دایره لغات کودکان کمک کنند. در این بازیها، کودکان باید با استفاده از حروف مختلف، کلمات مختلفی را بسازند.
20. بازیهای مطابقت تصویر-کلمه
در این بازیها، تصاویر به کلمات مربوط به آنها متصل میشوند. برای مثال، تصویر یک سگ با کلمه “dog” مطابقت دارد. این بازی میتواند به تقویت دایره لغات کودکان کمک کند.
21. بازیهای سوال و جواب
در این بازیها، کودکان به سوالهایی که در مورد موضوعات مختلفی مطرح میشود، پاسخ میدهند. این بازی میتواند به تقویت مهارتهای شنیداری، گفتاری و دایره لغات کودکان کمک کند.
22. بازیهای پازل
بازیهای پازل مانند لگو و پازلهای ساده میتوانند به تقویت مهارتهای فکری و تفکر سازنده کودکان کمک کنند.
23. بازیهای کارتی
بازیهای کارتی مانند Go Fish و Memory میتوانند به تقویت مهارتهای حافظه و تمرکز کودکان کمک کنند.
25. بازیهای تخیلی
بازیهای تخیلی مانند بازی نقشآفرینی میتوانند به تقویت مهارتهای اجتماعی و خلاقیت کودکان کمک کنند.
26. بازیهای جسمی
بازیهایی مانند پرش در ترامپولین و گردش با دوچرخه میتوانند به تقویت مهارتهای حرکتی و تناسب اندام کودکان کمک کنند.
27. بازیهای دیجیتالی
بازیهای دیجیتالی مانند نورولند، ماین کرافت و سیمز میتوانند به تقویت مهارتهای فکری و تفکر سازنده کودکان کمک کنند.
28. بازیهای تعاملی
بازیهای تعاملی مانند بازیهای تختهنرد و شطرنج میتوانند به تقویت مهارتهای اجتماعی و رفتاری کودکان کمک کنند.
در نتیجه، بازیهای تقویتی میتوانند به عنوان یک ابزار آموزشی موثر در آموزش کودکان استفاده شوند. بازیهای مختلفی وجود دارند که به تقویت مهارتهای مختلف کودکان کمک میکنند و میتوانند به تفریح و سرگرمی آنها هم بپردازند.
29. بازی تقویتی برای دانش آموزان
بازیهای تقویتی به بهبود مهارتهای تحصیلی دانش آموزان کمک میکنند. بازی کلاس دومی گنج یابی یا بازی کلاس اولی جعبه حروف نمونههایی از همین بازیهاست. همچنین مقالاتی برای آموزش بازی کلاس سومی، آموزش بازی کلاس چهارمی و بازی کلاس پنجمی و بازی کلاس ششمی هم در وبسایت ما منتشر شده است.
آموزش با بازی هدفمند چگونه ممکن است؟
اولین و مهمترین فاکتور در رشد کودکان بازی کردن است. کودک در بازیهای خود احساسات منفی مانند نگرانی، اضطراب و… را تخلیه و رها میکند. اما زمانی آموزش با بازی تأثیرگذار است که بازی هدفمند و دارای ساختار باشد. کودکان بر اساس سن و سال خود بازی کردن را امری جدی برای خود میدانند، به همین خاطر بهترین روش برای بالا بردن درک فرزندتان و یادگیری قوانین زندگی بهجای بحث و نصیحت کردن، بازی آموزشی برای کودکان اهمیت بدهید. والدین از طریق آموزش با بازی هدفمند، میتوانند آنچه را که دوست دارند فرزندشان بیاموزد، به وی منتقل کنند.
شغل و حرفه اصلی کودک بازی است. حداقل زمان بازی برای راضی نگه داشتن کودک در شبانه روز 2 ساعت است. پس در زمان رفتن به مراکز تفریحی حداقل 2 ساعت وقت بگذارید و با کودک بازی کنید.
بازی تأثیر مستقیمی بر ترشح هورمون رشد کودکان دارد. کودکانی که حداقل روزی 2 ساعت در خانه یا مراکز تفریحی بازی میکنند، نسبت به بچههایی که زمان مشخصی برای بازی ندارند، آرامش بیشتری دارند و همچنین هورمون رشد در آنها بیشتر ترشح میشود.
برای اینکه بتوانید در کنار کودک اوقاتی را به آموزش همراه بازی بگذرانید، نیازی نیست که حتماً اسباببازیهای خاص تهیه کنید، همین که در بازی همراه او هستید، برای او کافی است.
آموزش با بازی هدفمند براساس شرایط سنی کودک به راحتی قابل انجام است، بهعنوان مثال میتوانید شکل مربع را برای او بکشید و بخواهید در وسایل خانه، تابلو و… شبیه به مربع را پیدا کند. بله به همین راحتی!
بازی کودکانه آموزشی دیگری که میتواند در یادگیری رنگها به فرزندتان کمک کند، این است که چند بادکنک رنگی برای کودک تهیه و سپس آنها را به هوا پرتاب کنید و با گفتن نام رنگ، از فرزندتان بخواهید آن را بگیرد. پیشنهاد میکینم برای داشتن اطلاعات دقیق از مهارتهای لازم برای کودکان و بازیهای مفید برای تقویت آنها حتما به اینستاگرام نورولند سری بزنید.
فواید انجام بازی مهارتی کودکانه با کودک
پروفسور دوریس فرومبرگ (Professor Doris Fromberg)، مسئول آموزش معلم کودکان، از دانشگاه هوفسترا (Hofstra University)، درباره آموزش همراه بازی میگوید:
«ابتدا والدین باید بپذیرند که روند یادگیری کودکان خردسال نسبت به بزرگسالان کاملاً متفاوت است. بچهها با مقایسه تجربههای فیزیکی خود، استفاده از تخیل، تعامل با دیگران و بررسی احساساتشان میآموزند. در واقع بازی قسمتهای منطقی و خلاق مغز را در کودک با هم ترکیب میکند.»
کودکان خردسال در بازی مهارتی کودکانه؛ مهارتهای زندگی مانند دویدن، کوهنوردی، پریدن و… را یاد میگیرند. این فعالیتهای جسمی نه تنها باعث رشد عضلات و محکم شدن ساختار بدنی بچهها میشود، بلکه در هماهنگ کردن مهارتهای حرکتی کودکان نیز تأثیر دارند.
محققان دانشگاه دنور (University of Denver)، در یک مطالعه متوجه شدهاند که کودک در حین بازی بسیار عمیق فکر کرده و احساسات خود را نیز کنترل میکند. بهعنوان مثال از یک کودک خواستند تا نقش اولاف (آدم برفی انیمیشن Frozen) را بازی کند، زمانیکه کودک وارد خانه شد، بهخوبی وانمود کرد که در حال ذوب شدن است. در این مطالعه محققان دریافتند کودکان میتوانند در یک موقعیت معین رفتار یک شخصیت را بهخوبی اجرا و احساسات را درک کنند.
بازیهای نقشآفرینی، علاوه بر اینکه باعث میشود کوک مهارتهای اجتماعی را یاد بگیرد و طیف وسیعی از دوستان را داشته باشد، یک بازی کودکانه آموزشی مفید نیز محسوب میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با برنامههای آموزش محور برای کودکان مقالات نورولند را از دست ندهید.
اهمیت آموزش همراه با بازی در کلاسهای درسی
در یک فضای یادگیری مانند مهدکودک یا مدرسه، آموزش با بازی مهارتی کودکانه میتواند در یادگیری و رشد کودک تأثیر زیادی داشته باشد. بازی و یادگیری در فضای درسی اگر برپایه پرسش شکل بگیرد، علاوه بر اینکه کودکان با هم در تعامل هستند، میتوانند از یکدیگر سوال پرسیده و براساس دانش خود جواب آن پرسش را بدهند. همچنین کودک در این بازی آموزشی احترام گذاشتن به ارزشها و نظرات دیگران را نیز میآموزد.
دکتر آنجلین اس.لیلارد (Dr. Angeline S.Lillard) نویسنده کتاب «علم پشت نبوغ» در مورد آموزش با بازی مهارتی کودکانه، نوشته است: «آموزش برای کودکان باید شبیه یک بازیگوشی هدفمند باشد. معلمان میتوانند دروس را براساس بازی و خنده اما با قوانین مشخص به کودکان آموزش دهند.» وقتی معلمها بازی و آموزش را با موضوعات مختلف درسی ترکیب میکنند، میتوانند مطالب بیشتری را به کودکان منتقل کنند. در این حالت دانشآموزان با تعاملی که با همدیگر دارند، علاوه بر آموزش درس موردنظر، انتقادپذیری و نحوه درست صحبت کردن و نظر دادن را یاد میگیرند.
بالا رفتن سطح یادگیری از طریق آموزش با بازی
در آموزش با بازی مهارتی کودکانه، والدین و همچنین مربیان آموزشی میتوانند در یک بازی گروهی به کودک فرصت حل مسئله، آزمایش کردن و سوال پرسیدن را بدهند. همانطور که گفتیم کودکان در قالب بازی آموزشی کودکانه میتوانند تقریباً هر موضوعی را یاد بگیرند.
بهعنوان مثال زمانی که والدین یا مربی آموزشی در حال خواندن یک داستان است میتواند از کودک بپرسد اگر شما جای شخصیت این قصه بودید چه میکردید؟ در این حالت کودک برای جواب دادن، حس کنجکاوی و تخیل خود را با هم ترکیب کرده و علاوه بر داشتن تمرکز مشتاق شنیدن میشود.
فرد راجرز آموزگار و مجری مشهور برنامه کودکان آمریکایی، در رابطه با آموزش کودکان با بازی میگوید: «بازی کودکانه آموزشی به کودکان این فرصت را میدهد تا آنچه را که میآموزند، بارها تمرین کنند.»
سوالات متداول
استفاده از بازی های کودکانه آموزشی، بهترین روش برای آموزش کودکان است. پس حتما آموزش با بازی را در برنامه آموزشی کودکان بگنجانید.
بله؛ اگر میخواهید یک مهارت به فرزند خود بیاموزید؛ بهترین روش انجام اینکار استفاده از بازی آموزشی کودکانه است.
بازی های آموزشی کودکانه انواع مختلفی از جمله بازی های فردی، گروهی و دیجیتالی دارند.
کودکانی که حداقل روزی 2 ساعت در خانه یا مراکز تفریحی بازی میکنند.
مثلا برای شناخت مربع شکل مربع را برای او بکشید و بخواهید در وسایل خانه، تابلو و… شبیه به مربع را پیدا کند. نمونههای دیگری از بازی آموزشی کودکانه هدفمند در این مقاله بیان شدهاست.
کلام آخر
بازی از نوزادی شروع میشود، اما در آنجا متوقف نمیشود! تلفیق بازی و آموزش در برنامهی روزمره کودک برای رشد او در هر سنی مهم است (آموزش با بازی). اما به یاد داشته باشید که هر کودکی با کودک دیگر متفاوت است و سعی کنید بازی کودکانه آموزشی را که بیشتر به آن علاقه دارد، در برنامه او بگنجانید.
کودکی بهترین زمان برای بازی کردن و بازی بهترین راه برای آموزش و یادگیری است. به همین خاطر در لیستی که برای شما از بازی کودکانه آموزشی تهیه کردیم، نام چند بازی آموزشی اندروید کودکان را هم قرار دادیم تا در صورت نیاز بتوانید از آن استفاده کنید. برای اینکه آموزش کودکان با بازیهای هدفمند را در برنامه تان داشته باشید حتماً موارد زیر را رعایت کنید:
1. تمام وسایل الکترونیکی که میتواند باعث حواسپرتی کودک شود؛ مانند تلویزیون، تبلت، و تلفن همراه خودتان را در هنگام بازی خاموش کنید. اینگونه تمرکز کودک بالا میرود. اگر هم قصد انجام بازی موبایلی کودک دارید؛ بازیهای هدفمند و آموزشی مانند نورولند را دانلود و بازی کنید. چون این بازی با اعمال محدودیت زمانی از وابستگی کودک به موبایل جلوگیری میکند و برای تقویت مهارتهای او تولید شده است.
2. بیش از حد برای کودک برنامهریزی نکنید، بگذارید بدون هیچ محدودیت زمانی به مدت کافی تفریح داشته باشد.
3. با او در بازی همراه شوید، اما اجازه دهید کودک امکان کشف و درک را داشته باشد.
4. بگذارید کودکان در بازی شکست بخورند و از اشتباهات خود یاد بگیرند.
در آخر امیدواریم که بازیهای نامبرده شده در این مقاله برای شما و کودکتان مفید واقع شوند و اگر بازی دیگری در این زمینه سراغ دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
[…] که از خواندن این مقاله و آموزش بازی لذت برده باشد و از یادگرفتن این بازیهای ساده و مفید […]
[…] خصوصی مایکل جکسون است. اما در واقع نورولندِ ما یک روش آموزش بازی است که به کودک در مهارت آموزی کمک میکند. در این بازی […]
[…] جدید این بازی آموزشی کودکانه از این لینک قابل دانلود […]
[…] نورولند همراه شوید تا در این مقاله از سری مقالات آموزش بازی به بررسی روشهای بازی برای کودک ۲ ساله بپردازیم. […]
[…] دنبال بازی مناسب برای کودک خود هستید؛ حتما سری مقالات آموزش بازی را مطالعه کنید تا بازیهای مناسب هر رده سنی را به […]
سلام. آیا جایی هست که یک کودک ۱۱ ساله بتواند در انجا بادهمسالان خود بازی کند. اگر مرکزی است لطفا معرفی نمایید
سلام دوست گرامی- بله انواع مراکز بازی کودک و پارکهای کودک وجود دارند. البته که ما جایی زیادی نمیشناسیم که بهتون معرفی کنیم، ولی فکر میکنم باغ کتاب این امکان رو داشته باشه.
[…] آموزش بازیهای کلاس اولی میتوانند به عنوان راهکاری جذاب و موثر در تقویت مهارتهایی از جمله تقویت مهارتهای خواندن، نوشتن، حساب کردن، شناخت فضا و طراحی و خلاقیت، مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از بازیهای کلاس اولی به عنوان یک راهکار آموزشی جذاب و مؤثر، در توسعه مهارتهای کودکان از اهمیت بسزایی برخوردار است و میتواند به رشد و پیشرفت آنها در مسیر یادگیری کمک کند. […]
[…] زمینه آموزش بازی در کنار سرگرمی کودک، موجب رشد مهارتهای او نیز […]
[…] این مقاله از مقالات وبسایت بازی کودک نورولند به آموزش بازیهای تقویت حافظه کودکان پرداختیم. این بازیها برای […]
[…] آموزش بازی محور حواس پنجگانه به کودکان، یکی از مهمترین قسمتهای آموزشی است که میتواند به ارتقای عملکرد ذهنی و روانی آنها کمک کند. حواس پنجگانه شامل حس بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی و چشایی است. هر یک از این حواس، نقش مهمی در ارتباط کودک با دنیای اطراف و تجربه و درک آن دنیا دارد. در زمان کودکی، حواس پنجگانه در حال توسعه است و آموزش و تقویت آنها میتواند به کودکان کمک کند تا بهبود تمرکز، توجه، حافظه و تمامی مهارتهای شناختی خودری مانند تفکر، انتقادی، حل مسئله و خلاقیت داشته باشند. […]