تقویت مهارت کلامی کودک
مهارت کلامی کودک از مهمترین مهارتهایی است که پرورش آن در هر انسانی لازم و ضروری است. تقویت مهارت کلامی کودکان یکی از مهمترین مواردی است که والدین باید به آن توجه داشته باشند. چرا که در صورت بروز مشکل در این مهارت، کودک در برقراری ارتباط با دیگران به مشکل برمیخورد. به علاوه اینکه در دوران مدرسه باعث کاهش توانِ یادگیری کودک شده و تبعات منفیای برایش به همراه خواهد داشت.
یکی از مهمترین روشهایی که والدین میتوانند برای تقویت مهارت کلامی کودک به کار گیرند “بازی کلامی” است. همانطور که میدانید کودکان با بازی کردن همه چیز را خیلی بهتر میآموزند. نورولند در این مقاله سعی دارد برای کمک به والدین چند بازی کودکانه و مفیدی را جهت تقویت مهارت کلامی کودکان ارائه کند. همهی این بازیها دستورالعملی بسیار ساده دارند و برای انجام آنها به هیچ وسیلهای نیاز نیست. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا نکات خوبی را در این مورد یاد بیاموزید. همچنین پیشنهاد میکنیم برای اینکه با بازیهای تقویتی بیشتری آشنا شوید حتما به اینستاگرام نورولند سری بزنید و از راهکاری مفید آن کمک بگیرید.
بازی برای تقویت مهارت کلامی کودک
1. بازی “یک کلمه بگو”
یکی از بازیهای کلامی جالب و مهیج که میتواند ضمنِ تقویت مهارت کلامی کودک به سرگرم کردن او نیز کمک کند بازی “یک کلمه بگو” است که باید حداقل دو نفره انجام گیرد. در این بازی مهارت کلامی هر بار یک نفر به انتخاب خود یک “حرف” را انتخاب میکند. بقیه افراد حاضر در بازی باید هر بار یک کلمه بگویند که با آن حرف آغاز شود و تکراری هم نباشد. مثلا اگر حرف “ر” انتخاب شود افراد میتوانند هر بار کلماتی مثلِ رضا، رویا، راست، روستا و … را نام ببرند. اگر کودکی نتواند در یک دقیقه کلمهای پیدا کند و بگوید از بازی حذف میشود. این روند تا جایی ادامه پیدا میکند که همه از بازی حذف شوند و فقط یک نفر باقی بماند. ابن فرد برندهی بازی خواهد بود.
2. بازی “کلمه رو پیدا کن”
در این بازی کلامی هر بار یک حرف توسط گردانندهی بازی انتخاب میشود. سپس گردانندهی بازی چند کلمه میگوید. کودک باید کلمه (یا کلماتی) را پیدا کند که شاملِ آن حرف باشند. اگر کلمهی اشتباهی را انتخاب کند از دورِ بازی خارج میشود. و این کار تا جایی ادامه پیدا میکند که همه از بازی حذف شوند و فقط یک نفر باقی بماند. ابن فرد برندهی بازی خواهد بود. این بازی با عنوان “بازی چرخ و فلک” و “قفسه کتابخانه” به دو شکل متفاوت در بازی موبایلی نورولند وجود دارد که بسیار برای کودکان مفید است و از این لینک قابل دانلود است. با استفاده از روش بیان شده در ویدیوی زیر میتوانید بازی چرخ و فلک را به شکل فیزیکی اجرا کنید:
3. بازی “حدس بزن چی توو دستمه”
یکی از اشیا محیط اطراف را در دستانتان گرفته و طوری که کودک متوجهِ آن نشود پشتتان قایم کنید. هر بار یکی از مشخصههای آن شی را به کودک بگویید و از او بخواهید حدس بزند چه چیزی قایم کردهاید. این بازی مهارت کلامی ساده به تقویت مهارت کلامی کودک کمک زیادی میکند.
4. بازی “قصهی خودت رو بگو”
همانطور که میدانید کودکان بسیار به شنیدن قصه علاقه دارند. یک دفترِ زیبا به سلیقه کودک تهیه کنید و به او کمک کنید که داستان خود را بنویسد. از او بخواهید که قصهی مورد نظرش را برای شما تعریف کند. از آنجایی که کودک احتمالا سواد خواندن نوشتن ندارد؛ شما در هر صفحه بخشی از قصه را بنویسید و بخشی را برای نقاشی کودک از آن بخش، در نظر بگیرید. در نهایت کتاب قصهی زیبایی خواهید داشت که متعلق به کودک است. خواندن این کتاب قصه برای کودک بسیار لذتبخشتر از دیگر کتاب داستانها برای او خواهد بود.
5. بازی “هرچی میدونی بگو”
هر بار یک کلمه (نام یک شی، مکان، خوراکی یا…) را به کودک بگویید و او بخواهید هرآنچه دربارهی آن کلمه میداند بگوید. برای تقویت مهارتهای کلامی کودک، او را تشویق کنید تا هرآنچه دربارهی کلمهی مورد نظر به ذهنش میرسد را به زبان بیاورد.
کلام آخر
امیدواریم که از خواندن این مقاله و آموزش بازی لذت برده باشد و از یادگرفتن این بازیهای ساده و مفید خوشحال باشید. حتما این بازیها را در خانه با فرزندتان اجرا کنید تا از تاثیرات آنها نیز بهره بگیرید. همچنین اگر برای تقویت مهارتهای کلامی کودک بازی یا روشهای دیگری را میشناسید در بخش نظرات آنها را بنویسید تا دیگر والدین هم از ایدههای شما استفاده کنند.
[…] اما در تمارین توجه و حافظه عملکرد ضعیفتری داشته یا در مهارت کلامی کودک ضعیفی […]
[…] تقویت مهارت کلامی موجود در مقاله “بازی برای تقویت مهارت کلامی کودک ” انجام […]
[…] کلامی باشد؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم در اینصورت به مهارت کلامی کودک سری بزنید و با راهکارهای مفید آن آشنا […]
[…] کلامی خوب یکی از مهمترین پارامترهاست. در مقاله تقویت مهارت کلامی کودک میتوانید با راهکارهای مفید آن آشنا […]