فهرست مطالب
بازی سبب بروز خلاقیت و شکوفایی توانایی کودکان میشود. بنابراین میتوان بازی کودکانه را یکی از بهترین روشها برای آموزش مسائل مختلف به کودکان دانست. ما در مقاله بازی های آموزشی برای کودکان و بازی و یادگیری تلاش کردیم تا این مفهوم را به خوبی به والدین منتقل کنیم. با این کار به کودکان نیز کمک میکنیم تا بهتر آموزش ببینند. مهارتهای شنیداری یکی از کلیدیترین مهارتهای لازم در حوزههای مختلف یادگیری است. وقتی کودک در نوشتن املا، بخشی از کلمات یا حروف را جا میاندازد یا حروفی را به جای هم مینویسد باید دقتش در گوش دادن تقویت شود. اگر در انجام دادن تکالیف و وظایفی که به او گفته شده، مدام به تکرار و یادآوری نیاز دارد، باید حافظهی بخش شنیداری در او تقویت شود. در این مقاله نورولند چند نمونه از بازیهای هدفمند که به منظور تقویت مهارت شنیداری کودکان انجام میگیرند را به شما معرفی خواهیم کرد.
دقت و توجه شنیداری
لازمهی یادگیری عالی، داشتن توجه و دقت شنیداری کافی است. با تقویت این مهارت، کودک در مهارتهایی همچون ادراک شنیداری و حافظهی شنیداری نیز موفقتر عمل خواهد کرد.
بازی کودکانه برای تقویت دقت شنیداری
پیدا کردن کلمه هدف
کلمه یا کلماتی را برای کودک به عنوان “هدف” مشخص کنید و از او بخواهید به دنبالهی کلماتی که برایش میخوانید خوب گوش کند و هر بار که کلمهی هدف را شنید، صدایی را که قبلا مشخص کرده بودید را بیان کند. (یا مثلا هر بار که اسم یک حیوان را ذکر کردید صدای آن حیوان را بگوید)
تشخیص بده
تعدادی قوطی و مواد خوراکیِ جامدِ ریز (مثل سویا، لوبیا و …) را بردارید و هر دو قوطی را با مواد مشابهی پر کنید. از هر جفت قوطیِ حاوی مواد یکسان، یک قوطی را به کودک داده و یکی را نزد خود نگه دارید. بدون اینکه کودک قوطیها را در دستان شما ببینید، هر بار تصادفا یکی از قوطیها را تکان دهید و از کودک بخواهید خوب به صدایش گوش دهد و سپس با تکان دادن قوطیهایی که نزد خود دارد و مقایسهی صداها، تشخیص دهد شما کدام قوطی را تکان دادید.
حافظه شنیداری
فرآیند شنیدن، ذخیره و بازیابی اطلاعات شنیده شده، یک از مهمترین تواناییهای ذهن است که حافظه شنیداری نام دارد. به دلیل اهمیتی که حافظهی شنیداری در رشد مهارتهای مرتبط با زبان و کیفیت یادگیری در کودکان دارد، تقویت آن به خصوص در کودکان بسیار مهم است. ضمن مطالعهی تمارین زیر میتوانید مقالهی بازیهای تقویت حافظه شنیداری را نیز مطالعه کنید. همچنین برای تقویت مهارتهای دیداری کودکتان به راهکاری ساده ولی عالیِ این مقاله مراجعه کنید.
بازی کودکانه تقویت کنندهی حافظهی شنیداری
نام بردن اشیا
تعدادی اسباب بازی، و یا هر وسیلهی دیگری که مدنظرتان است را جلوی کودک قرار دهید و از او بخواهید با دقت به مواردی که شما نام میبرید گوش دهد و وسیله را در صورت وجود به شما نشان دهد (مثلا بگویید لیوان، سبز، کوچک. فرزند باید لیوانِ سبز رنگِ کوچک را در صورت وجود پیدا کرده و به شما نشان دهد) در ابتدا یک تا دو ویژگی را نام ببرید و در مراحل بالاتر تعداد ویژگی یا اشیا مورد نظر را افزایش دهید.
تکرار کلمات
تعدادی کلمه (یا جمله) را برای کودک بخوانید و از او بخواهید آنها را تکرار کند. با پیشرفت کودک تعداد کلمات را افزایش دهید. برای تقویت توالی شنیداری کودک میتوانید از او بخواهید در بیان کلمات، ترتیب را هم لحاظ کند.
بازگو کن
چند کلمه برای کودک بخوانید و از او بخواهید خوب به شما گوش کند. سپس هر بار یکی از کلمات را بخواهید تا برایتان بازگو کند (مثلا: بپرسید دومین کلمهای که گفتم چه بود؟ آخرین کلمه و …)
جملهسازی
کلمهای را بگویید. نفر دوم کلمه را تکرار کند و کلمهی جدید را به آن اضافه کند. نفر بعد دو کلمه را تکرار کند و کلمهی دیگری را به آن اضافه کند. (اگر تعداد نفرات کم است، دایرهوار روند را ادامه دهید). میتوانید برای تقویت جملهسازی کودک، بازی را به شکلی انجام دهید که کلمات به هم مرتبط باشند و جمله معنیداری در طی این فرآیند ساخته شود.
میدانیم که برای ساخت جمله باید مهارت کلامی خوبی داشت. برای تعریف داشتن مهارت کلامی خوب یکی از مهمترین پارامترهاست. در مقاله تقویت مهارتهای کلامی کودکان میتوانید با راهکارهای مفید آن آشنا شوید.
انجام وظیفه
تعدادی وظیفهی کوچک طراحی کنید. آنها را به ترتیب از کم به زیاد به کودک بگویید و بخواهید آنها را انجام دهد. (مثلا عروسکِ قرمز را بیاور. لیوان را بگذار روی میز. تلویزیون را روشن کن و…) با پیشرفت کودک تعداد تمرینها را اضافه کنید.
توصیه میکنیم برای تقویت مهارتهای کودکتان با بازی و راهکاری ساده در خانه؛ حتما به این پیج اینستاگرام مراجعه کنید.
خواندن قصه و داستان
داستانی را برای کودک بخوانید و از کودک بخواهید خوب به آن گوش کند. سپس سوالاتی را پیرامون داستان نقل شده، از کودک بپرسید.
کلام آخر
در نورولند، بازیهای موبایلی هدفمندی همچون بازیهای فوق طراحی و به شکلی جذاب در اختیار کودک قرار گرفتهاند تا در عین سرگرمی و لذت بردن از انجام یک بازی مهیج، والدین از تقویت مهارت شنیداری کودکان خود هم خیال راحتی داشته باشند. برای اطلاع از جزییات بازی نورولند و تانی به این مقاله مراجعه کنید. همچنین اگر برای تقویت حافظه دیداری و شنیداری کودکتان قصد دارید بازیهایی را بیاموزید حتما به مقاله مربوطه که به آن لینک داده شده است مراجعه کنید.
[…] اهمیت است. در متن پیشین در مورد بازیهای مفید برای تقویت مهارت شنیداری ارائه شد. دست ورزی به دلیل اهمیتی که در مهارتهای […]