فهرست
آموزش ریاضی به کودکان
با این روش‌ها آموزش ریاضی به کودک کار سختی نیست!
۱۴۰۱/۰۸/۲۹
سید حسین نیرینی
3 نظرات

روش‌های ساده و بی نظیر برای آموزش ریاضی به کودک

ریاضی از آن دسته دروسی است که کودکان خیلی به یادگیری آن علاقه ندارند. یکی از دلایلی که ریاضی برای بچه‌ها درس سختی به حساب می‌آید، این است که آموزش ریاضی جذابیتی برایشان ندارد. اگر بازی را به آموزش ریاضی اضافه کنیم، جذابیت آن را برای کودکان افزایش می‌دهیم و راحت‌تر می‌توان آموزش ریاضی به کودکان را شروع کرد.

کودکان در خلال برنامه‌های روزمره و فعالیت‌های خود؛ به صورت ناخودآگاه از انواع مهارت های ریاضی استفاده می‌کنند. این خبر خوبی است زیرا این مهارت‌ها برای آمادگی در مدرسه بسیار مهم است.
سعی کنید به عنوان والدین کودکان این دانش را که چه فعالیت‌هایی منجر به یادگیری مهارت‌های اولیه ریاضی پیش از ورود به دبستان می‌شود؛ کسب کنید. شناخت انواع مهارت های ریاضی همچنین به شما کمک می‎‌کند تا در آموزش آن‌ها به کودکانتان موفق‌تر باشید. ما در این مقاله نورولند به شما کمک می‌کنیم تا این مهارت‌ها را بهتر بشناسید.

در این مقاله نورولند قصد دارد به شما روش‌های ساده و کاربردی معرفی کند تا با استفاده از آن‌ها آموزش ریاضی به کودکان خود را لذت‌بخش کنید. پس در ادامه همراه ما باشید.

انواع مهارت های ریاضی که باید بشناسید

1. درک اندازه

مفاهیمی مثل طول، قد و وزن یک شی، یا حتی زمان در این دسته جای دارند.
وقتی مشغول پخت کیک برای فرزندتان هستید؛ با نشان دادن مقدار شکر و آرد لازم به وسیله‌ی یک فنجان مفهوم اندازه‌ و وزن را به او معرفی کنید.

2. توانایی شمارش کلامی (ابتدا به جلو ، سپس به عقب)

3. شناخت اعداد

4. شناسایی کمیت (بیشتر و کمتر)

5. درک تطابقات

به عنوان مثال مطابقت مجموعه‌ها، یا دانستن اینکه کدام گروه از اعداد شامل چهار و کدام یک شامل پنج است.

6. حس فضایی

برای کودکان نوپا ایده‌های ساده و جالبی برای آشنایی با شکل، اندازه، فضا، موقعیت، جهت و حرکت وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.
فقط با حرکت ساده‌ی سر به بالا و پایین ضمن آموزش این مفهوم به کودکتان ببینید که چه لذتی از انجام این کار ساده می‌برد.

7. تخمین زدن

تخمین زدن؛ توانایی حدس زدن خوب و معقول درباره مقدار یا اندازه چیزی است. انجام این کار برای کودکان خردسال بسیار دشوار است. با نشان دادن معنای کلماتی مانند بیشتر، کمتر، بزرگتر، کوچکتر، بیشتر از و کمتر از؛ می‌توانید به آن‌ها کمک کنید.
نولان (30 ماهه) به دو نان شیرینی نگاه کرد: یکی از نان‌ها متوسط و دیگری نان کوچک بود. پدرش پرسید: “کدام یک را دوست داری؟” نولان به نان شیرینی متوسط اشاره کرد. پدرش گفت: “تو باید گرسنه باشی! آن شیرینی بزرگتر است.”

8. درک شکل و الگوها

الگوها چیزهایی هستند (اعداد، اشکال، تصاویر) که به روشی منطقی تکرار می‌شوند. الگوها به کودکان کمک می‌کنند پیش‌بینی کنند، آنچه را که در مرحله‌ی بعد می‌آید درک کنند، ارتباط منطقی برقرار کنند و از مهارت‌های استدلال استفاده کنند.
آوا (27 ماهه) به ماه اشاره کرد: “خورشید شب رفته.” پدربزرگش گفت: “بله  آوا کوچولو. صبح خورشید بیرون می‌آید و ماه می‌رود. شب‌ها خورشید می‌خوابد و ماه برای بازی بیرون می‌آید. الان وقت آن است که آوا هم مانند خورشید بخوابد. “

آموزش اشکال هندسی به کودکان9. حل مسئله

توانایی تفکر از طریق مسئله برای شناخت اینکه بیش از یک راه پاسخ وجود دارد. این به معنای استفاده از دانش گذشته و مهارت‌های تفکر منطقی برای یافتن پاسخ است.

ترینا (18 ماهه) مشغول جمع کردن بلوک‌ها بود. او دو بلوک مربع شکل را روی یکدیگر و سپس یک بلوک مثلثی را روی آن قرار داده بود. او کشف کرد که دیگر هیچ بلوکی در بالای بلوک مثلث شکل تعادل ندارد. او به پدرش نگاه کرد و بلوکی را که نتوانست در آن بماند نشان داد. در واقع با اشاره به او گفت: “بابا، من برای کشف این موضوع به کمک نیاز دارم.” پدرش به او نشان داد که اگر بلوک مثلث را برداشته و به جای آن از یک مربع استفاده کند، می‌تواند بیشتر روی آن چیده شود.

6 واقعیت مهم در مورد آموزش ریاضی به کودکان

دانستن این بدیهیات به شما کمک می‌کند تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید و اطلاعات کامل‌تری درباره‌ی یادگیری فرزند خود داشته باشید.

  1. بسیاری از والدین و معلمان قادر به تدریس اصول اولیه ریاضی ( مثل آموزش جمع و تفریق) به بچه‌های خود هستند.
  2. مفاهیم عینی باید قبل از تفسیر نشانه‌ها به کار روند (برای مثال، اعداد، معادلات).
  3. هر بچه‌ای با سرعت خودش یاد می‌گیرد. پس به فرزند خود فشار نیاورید.
  4. اساس ریاضیات (مانند آموزش جمع و تفریق) می‌تواند در هر جایی آموزش داده شود.
  5. یک درس به خودی خود می‌تواند بسیار اثرگذار باشد.
  6. کودکان می‌توانند یاد بگیرند چطور به طور همزمان مفاهیم مختلف ریاضی را یاد بگیرند.

اگرچه بسیاری از ما با کتاب کارهایی بزرگ شدیم که به ما استرس گذراندن تمارین برای رسیدن به تمارین یا صفحات بعدی را منتقل می‌کردند. و استرس عاملی است که باعث می‌شود تا مغز کارکرد اصلی خود را از دست بدهد. اما اگر سعی کنید که خارج از کتاب‌های درسی و در زندگی روزمره ریاضی را به کودک خود آموزش دهید، احتمال موفقیت بیشتری خواهید داشت. ما به عنوان یک پیشنهاد ویژه بازی موبایلی کودکانه نورولند را به شما پیشنهاد می‌کنیم که شامل تمارین و بازی‌هایی فوق‌العاده برای تقویت مهارت‌ها و آموزش ریاضی به کودکان با توجه به سطح توانایی و سن هر کودک است؛ و به کمک متخصصین حوزه‌ی کودک طراحی و تولید شده است.

چگونه شمردن را به کودک خود آموزش دهیم؟

هنگامی که بچه‌ها برای اولین بار یاد می‌گیرند که شمارش کنند، معمولا اعداد را جا به جا نام می‌برند و توجهی به ترتیب اعداد ندارند.

کودکان بازی‌ کردن را بسیار دوست دارند. یکی از بازی‌هایی که می‌تواند به شمارش درست اعداد در کودکان کمک کند، بازی قایم باشک یا همان قایم موشک خودمان است. این بازی به دلیل چشمی که باید کودکان بگذارند و شمارش انجام دهند، تمرین بسیار مناسبی برای شمارش اعداد است. البته ابتدا همانطور که گفته شد، ممکن است اعداد را درهم بشمارند اما بعد از مدتی این شمارش، با نظم همراه می‌شود.

برای اینکه کودکان خود را به شمارش تشویق کنید، از کودک خود بخواهید تا فلان عدد مشخص بشمارد، بعد که موفق شد چند شماره بالاتر را مشخص کنید و از او بخواهید تا به آن عدد با شمارش درست برسد. در این مقاله روش‌های مناسبی برای آموزش اعداد و شمارش به کودک را برای شما گردآوری کرده‌ایم.

سعی کنید کودک خود را از این آموزش مطلع نکنید و بگذارید او فکر کند که بخاطر قایم باشک بازی‌، این کار را انجام می‌دهید. بخش مهمی از تدریس، درک دنیای کودک، و آموزش متناسب با آن است. پیشنهاد می‌کنیم برای آگاهی بیشتر از راهکاری آموزش و تقویت مهارت کودک با بازی و روش‌های مفید، حتما از مطالب اینستاگرام نورولند استفاده کنید.

شمارش را به بخشی از زندگی تبدیل کنید.

در طول یادگیری شمارش، باید کودکان متوجه کرد که شمارش کاری یک به یک و خاص است.

چه زمانی باید یاد دادن را شروع کنیم:

قبل از اینکه کودک به حرف بیفتند. تا قبل از صحبت کردن، بچه‌ها همه چیز را جذب می‌کنند. شمارش انگشت‌ها و انگشتان پا، بغل‌ها و بوسه‌ها به آن‌ها کمک می‌کند تا با عشق و محبت با اعداد ارتباط برقرار کنند.

چه چیزهایی را باید بشماریم:

هرچیزی که در اطراف شما و در محیط قرار دارد را می‌توانید بشمارید. درست مثل موارد زیر:

اشیا: انگشتان دست و پا، غذا، میوه، اسباب‌بازی‌ها، اجسام در طبیعت مثل، سنگ‌ها، برگ‌ها، شاخه‌ها، لباس‌ها، لوازم آشپزخانه و درپوش‌های بطری.

حرکات: شمارش پله‌ها در حین رفت‌ و آمد، تعداد دست زدن، تعداد بغل‌ها، تعداد بپر بپرها، و تعداد استفاده از وسایل در زمین‌بازی.

در این مقاله 9 بازی ریاضی کودکانه، آورده‌شده است.

توصیه‌هایی برای شروع:

از مقادیر کم‌ شروع کنید، مثلا در ابتدا فقط 1 و 2 را بشمارید و سپس به تدریج اعداد دیگر را اضافه کنید.

شمارش خود را در یک دور سازماندهی کنید، بنابراین می‌توانید شروع و پایان را نشان دهید.

کودکان دوست دارند فعال باشند و می‌توانید با استفاده از این مورد، شمارش را برای آن‌ها جذاب کنید.

برای اطلاع از علائم اختلالات ریاضی به مقاله اختلال ریاضی مراجعه کنید.

چگونگی آموزش جمع و تفریق به کودک:

بعد از اینکه کودک شما شمارش را به خوبی یاد گرفت، نوبت آن است که جمع و تفریق را بیاموزد. در وعده‌های غذایی یا در هنگام خوردن میان‌وعده‌هایی مثل میوه، می‌توانید این تمارین را با کودک خود انجام دهید.

به عنوان مثال، زمانی که کودکتان میوه‌ای از شما طلب می‌کند، آن میوه را به چند تکه تقسیم کنید و سپس درون بشقاب او بگذارید. بعد از خوردن چند تکه می‌توانید تمرینی برای تفریق با او انجام دهید و تعداد را از او بپرسید. با اضافه کردن تکه‌های بیشتر به بشقاب او نیز می‌توانید تمرینی برای عمل جمع انجام دهید.

پختن برنج یک روش طبیعی دیگر برای آموزش ریاضی است. با اندازه‌گیری پیمانه‌ها، می‌توانید عمل جمع را به خوبی به کودکان خود آموزش دهید. علاوه بر این کودکان یاد می‌گیرند که اندازه می‌تواند در مزه‌ی نهایی اثر بگذارد و غذا را خوشمزه‌تر کند.

همانطور که شما مدل‌های جمع و تفریق را در موقعیت‌های مختلف تنظیم می‌کنید، فرزندان شما هم یاد می‌گیرند که در موقعیت‌های بیشتری سوالات ریاضی خود را بپرسند. و همین روند باعث می‌شود که هم به ریاضی علاقمند شوند و هم روند بهتری را در پیش بگیرند.

آموزش ریاضی آموزش جمع و تفریق در پارک

زمین‌ بازی گنجینه‌ای از فرصت‌های آموزشی با رهبری کودکان است.

وقتی کودکتان از نردبان بالا می‌رود و چند پله را پشت سر می‌گذارد، از او بپرسید: «چند پله دیگر برای رسیدن به بالا لازم است؟»

شمارش معکوس قبل از رفتن به خانه، یکی دیگر از روش‌های موثر برای آموزش جمع و تفریق است که بسیاری از مادران آن را انجام می‌دهند. مثلا به کودک خود بگویید که 10 بار دیگر فرصت دارد تا از سرسره استفاده کند. بعد از اینکه چندبار سرسره بازی کرد، به او بگویید که چند مرتبه بازی کرده و چند مرتبه دیگر فرصت دارد که بازی کند. این کار باعث می‌شود که کودکان در حین بازی، ریاضی را بدون آنکه متوجه شوند یاد بگیرند.

چگونه اساس ضرب و تقسیم را به کودکان خود آموزش دهیم؟

بعد از شمارش و آموزش جمع و تفریق، نوبت به ضرب و تقسیم می‌رسد. ضرب و تقسیم را هم می‌توان مثل دو مفهوم قبل، به سادگی به کودکان آموزش داد. فقط کافیست از وسایلی که دم دست خود دارید، بهترین استفاده را کنید.

برای مثال، می‌توانید سنگ‌های کوچک را به 3 گروه تقسیم کنید. و در هر گروه سنگ‌ها دوتایی باشند. بعد از جمع این سنگ‌ها می‌توانید عمل ضرب را به کودک آموزش دهید. به فرزند خود بگویید 2+2+2 یعنی 3 تا دسته دوتایی قرار است با هم جمع شوند، پس 3 ضربدر 2 می‌شود 6 (مجموع تعداد سنگ‌ها).

در موارد دیگر، شما می‌توانید آن را با هر آنچه که فرزندتان بر روی آن کار می‌کند، ترکیب کنید. مثلا فرزند شما تصمیم می‌گیرد کاردستی با چوب بستنی بسازد. برای هر کاردستی هم به 3 چوب بستنی نیاز دارد. شما می‌توانید یک تمرین ساده در این موقعیت با کودک خود انجام دهید و او را متوجه کنید که با عمل ضرب خیلی سریع می‌تواند به جواب مورد نظر برسد و تعداد لازم را تهیه کند.

همچنین برای تقسیم هم می‌توانید از زندگی روزمره خود استفاده کنید.

به عنوان مثال، زمانی که ما غذا یا اسباب‌بازی را به اشتراک می‌گذاریم و می‌خواهیم به طور مساوی تخصیص دهیم، این مثال مربوط به تقسیم است. مثلا می‌توانید از کودک خود سوال کنید که اگر ما ۱۲ توت‌فرنگی را از بازار خریده باشیم، و همه افراد خانواده ما مقدار یکسانی بخواهند، به هر فرد باید چند توت‌فرنگی بدهیم؟

آموزش کسر

آموزش کسر را به راحتی می‌توانید با پختن کیک یا برش پیتزا به کودکان خود آموزش دهید. به این صورت که زمانی که پیتزا را آماده کردید، هر برشی که می‌زنید، به کودک خود یاد دهید که به چند بخش تقسیم شده است و معنای آن چیست؟ فقط حواستان باشد که خودتان برش را انجام دهید و از دادن چاقو به کودکان خود پرهیز کنید.

برای تقویت انواع مهارت های ریاضی کودکان چه کنیم؟

نکات زیر راه‌هایی را نشان می‌دهد که می‌توانید با ایجاد کنجکاوی طبیعی در کودک و تفریح ​​با هم، به او در یادگیری مهارت‌های اولیه ریاضی کمک کنید. به علاوه بازی نورولند را به شما پیشنهاد می‌کنیم که برای تقویت مهارت‌های ریاضی کودکان بخش‌های جذاب و مختلفی دارد. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه راهکار و بازی‌های متنوعی را یاد بگیرید؛ به اینستاگرام نورولند مراجعه کنید.

از شکل‌ها کمک بگیرید

با کودک خود در مورد هر شکلی صحبت کنید. اشکال موجود در اطرف را بررسی کنید. رنگ‌ها را توصیف کنید. از کودک خود بخواهید “روی دایره بپرد” یا “روی شکل قرمز بپرد”.
در کل به اشکال و رنگ‌های مختلفی که در طول روز می‌بینید اشاره کنید. هنگام پیاده روی، ممکن است یک علامت مثلث شکل ببینید که زرد است. در داخل یک فروشگاه ممکن است یک تابلوی مستطیل شکل ببینید که قرمز است.

بشمارید و مرتب کنید

یک سبد از اسباب بازی، سنگریزه یا دکمه‌های کوچک جمع کنید. آن‌ها را با کودک خود بشمارید. آن‌ها را بر اساس اندازه، رنگ یا کاری که انجام می‌دهند مرتب کنید (به عنوان مثال، تمام اتومبیل‌های موجود در یک دسته، همه حیوانات در دسته دیگر). این کار برای آموزش جمع و تفریق به کودک مفید است.

آموزش اعداد با چرتکه

آدرس ما کجاست؟

با کودک 3 ساله خود، شروع به آموزش آدرس و شماره تلفن خانه خود کنید. با کودک خود در مورد چگونگی پلاک داشتن هر خانه و اینکه خانه یا آپارتمان شما یکی از این مجموعه‌هاست و هرکدام شماره خود را دارند با او صحبت کنید.

چه اندازه‌ای است؟

به اندازه اشیا موجود در جهان پیرامون خود توجه کنید. این کتاب صورتی بزرگترین کتاب ماست. کتاب جیبی آبی کوچکترین کتاب ماست. از کودک خود بخواهید در مورد اندازه خودش نسبت به اشیا دیگر فکر کند (“آیا زیر میز جا می‌شوی؟ زیر صندلی؟ من چطور”).

آشپزی کنید!

کودکان خردسال می‌توانند به پر کردن، هم زدن و ریختن کمک کنند. از طریق این فعالیت‌ها، كودكان به طور طبیعی مفهوم اندازه گیری، افزودن و تخمین را می‌آموزند.

قدم بزنید

پیاده روی به کودکان فرصت‌های زیادی برای مقایسه می‌دهد.
اندازه– کدام سنگ بزرگتر است؟
ارزیابی– چند بذر پیدا کردیم؟
شباهت‌ها و تفاوت‌ها– آیا اردک مانند خرگوش دارای خز است؟
دسته بندی– آیا می‌توانی تعدادی برگ قرمز پیدا کنیی؟
تخمین فاصله– آیا پارک نزدیک خانه ماست یا خیلی دور؟
شمارش– بگذار ببینیم چند قدم را باید برداریم تا به کنج دیوار برسیم.

شعر و آهنگ بخوانید

آهنگ‌هایی بخوانید که قافیه، تکرار یا اعدادی در آن‌ها باشد. آهنگ‌ها الگوها را تقویت می‌کنند. این کار می‌تواند به آموزش جمع و تفریق کودک کمک کند.

تقویم را فراموش نکنید

از یک تقویم برای صحبت در مورد تاریخ، روز هفته و آب و هوا استفاده کنید. تقویم‌ها شمارش‌، توالی‌ها و الگوها را تقویت می‌کنند. با گفتن در مورد هوای سرد و پرسیدن از کودک خود، مهارت‌های تفکر منطقی ایجاد کنید. وقتی هوا سرد است چه می‌پوشیم؟ این کار کودک شما را تشویق می‌کند که بین هوای سرد و لباس گرم ارتباط برقرار کند.

بازی‌های لامسه را فراموش نکنید

اشکال- دایره، مربع و مثلث را بر روی یک مقوای محکم برش دهید. بگذارید فرزندتان شکل را با چشمان باز و سپس بسته لمس کند.

بازی الگو

به کودکان اجازه دهید ماکارانی خام، دانه‌ها، انواع مختلف غلات خشک یا تکه‌های کاغذ را در الگوها یا قالب‌ها مختلف ترتیب دهند.

خب! برای ما بنویسید که آیا این بازی‌ها برایتان مفید بوده‌اند؟ شما از چه بازی‌هایی برای تقویت انواع مهارت‌های ریاضی کودکتان کمک می‌گیرید؟

پرسش و پاسخ

آیا با استفاده از بازی‌ها می‌توان به کودکان ریاضی آموزش داد؟

بله؛ بازی یکی از روش‌های خوب برای آموزش ریاضی (مثلا آموزش جمع و تفریق) به کودکان است.

آیا مهارت ریاضی در کودکان قابل تقویت است؟

بله؛ با روش‌هایی مانند روش‌های این مقاله می‌توان مهارت ریاضی کودکان را تقویت کرد.

کلام آخر

در آخر این مقاله هم باید به این نکته اشاره کنیم که تشویق کودکان و توجه به آن‌ها از تمام روش‌های فوق تاثیر بیشتری خواهد گذاشت. توجه داشته باشید که کودک خود را تشویق کنید، با یادگیری هر مفهوم برای او جایزه بخرید. این عوامل باعث می‌شود تا کودک شما علاقه‌ی بیشتری به درس داشته باشد.

در این مقاله سعی کردیم تا روش‌های ساده‌ای برای آموزش مفاهیم مختلف ریاضی به کودکان به شما معرفی کنیم تا کودکان خود را به ریاضی علاقمند کنید و یادگیری آسان را برای آن‌ها مهیا سازید. حتما اگر روش‌های دیگری می‌شناسید، در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.

دیدگاه‌ها
  • […] روش‌های بیشتری برای آموزش ریاضی به کودکان را در مقاله آموزش ریاضی […]

  • […] دایره، مربع و مثلث را بشناسد. (برای اینکه به شکل ساده آموزش ریاضی را برای فرزندتان حاصل کنید؛ به مقاله مربوطه مراجعه […]