از روشهای تقویت حافظه دیداری در املا نویسی کودک با خبری؟!
بسیاری از دانش آموزان دچار ضعف در املا نویسی هستند. زیرا کلماتی را که میشنوند به خوبی به خاطر نمیآورند. حافظه دیداری یکیاز اصلیترین مواردی است که بر پردازش بصری کودک در املا نویسی تاثیر میگذارد. ضعف حافظه دیداری در کودک ممکن است در توانایی ذخیره و بازیابی اطلاعاتی که طی فرایند املا نویسی نیاز است(برای مثال یادآوری شکل صحیح حروف هم صدایی مانند ص و ث)؛ اختلال ایجاد کند. در نتیجه اگر کودک شما دارای انواع مختلفی از ضعف حافظه مان راند قرینه نویسی، وارونه نویسی و عدم درک حروف هم صدا است؛ تقویت حافظه دیداری در املانویسی او موثر خواهد بود.
در این مقاله با نورولند همراه شوید تا به بررسی سادهترین روشهای تقویت حافظه دیداری در املا بپردازیم.
تاثیر تقویت حافظه دیداری در املا نویسی کودک
تقویت حافظه دیداری در املا به کودکان کمک میکند تا شکل حروفی را که قبلاً دیدهاند؛ به سادگی به یاد آورند و در نوشتن حروف هم شکل، هم آوا و یا دارای شکل مشابه، سریعتر عمل کنند. همین موضوع به کودک در تند نویسی، درست نویسی و حتی خوش خط نویسی املا کمک میکند.
تشخیص ضعف حافظه دیداری در املا
وقتی ضعف حافظه دیداری در املا نمود پیدا کند؛ نشانگر ضعف در مهارت دیداری کودک و ضعف در مهارت نوشتن کودک است. با روشهای زیر از ضعف حافظه دیداری فرزند خود باخبر شوید.
معرفی اختلالات املا نویسی مربوط به ضعف حافظه دیداری در املا
نمودهای ضعف حافظه دیداری شامل موارد زیر است:
-
کند نویسی
-
غلط نویسی حروف هم آوا
غلط نویسی حروف هم آوا یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از کودکان ابتدایی با آن مواجه هستند. در این نوع از غلط نویسی، کودکان برای نوشتن کلماتی که حروف هم آوایی دارند، از حروفی که به نظر آنها به هم نزدیکتر هستند استفاده میکنند. برای مثال، کودک ممکن است برای نوشتن کلمه “کتاب”، به جای حرف “ب” از حرف “پ” استفاده کند.
این مشکل میتواند به عوامل مختلفی نظیر عدم تمرین کافی در نوشتن، نداشتن آگاهی کافی از تفاوت حروف هم آوا، عدم تمرکز و توجه در کودکان و یا ضعف حافظه دیداری مرتبط باشد. به طور کلی، غلط نویسی حروف هم آوا میتواند برای کودکان مشکل ساز باشد، زیرا ممکن است باعث شود که کودکان برای خواندن و نوشتن کلمات اشتباهی آموزش داده شوند و باید برای اصلاح آنها زمان و تلاش بیشتری صرف کنند.
-
جا انداختن حروف
ایعی است که بسیاری از کودکان ابتدایی با آن مواجه هستند. در این نوع از غلط نویسی، کودکان برای نوشتن کلمات، حروف را به صورت نادرستی درون کلمه قرار میدهند. برای مثال، کودک ممکن است برای نوشتن کلمه “آب”، به جای حرف “ب”، حرف “ا” را درون کلمه قرار دهد و کلمه را به صورت “آبا” بنویسد.
این مشکل میتواند به عوامل مختلفی نظیر عدم تمرین کافی در نوشتن، عدم تمرکز و توجه در کودکان و یا ضعف حافظه دیداری مرتبط باشد. به طور کلی، جا انداختن حروف میتواند برای کودکان مشکل ساز باشد و باعث شود که آنها در خواندن و نوشتن کلمات به مشکل برخورد کنند و باید برای اصلاح آنها زمان و تلاش بیشتری صرف کنند.
-
زیاد یا کم گذاشتن دندانهها
زیاد یا کم گذاشتن دندانهها در نوشتن کلمات یکی از مشکلاتی است که ممکن است در املای کودکان ابتدایی به وجود بیاید. در صورتی که دندانهها درست قرار نگیرند، ممکن است کلمه خوانا نباشد و باعث ایجاد ابهام شود.
برای جلوگیری از زیاد یا کم گذاشتن دندانهها در نوشتن، مهم است که کودکان با تمرین و تلاش برای بهبود مهارت نوشتاری خود، توانایی نوشتن کلمات را به صورت صحیح و قابل فهم به دست آورند. همچنین، باید به کودکان توجه کافی شود و آنها را در اصلاح خطاهایشان و بهبود مهارت نوشتاری خود یاری کنیم. با تمرین و تلاش مستمر، کودکان میتوانند مهارت نوشتاری خود را بهبود بخشند و در درسهای خود موفقتر عمل کنند.
-
وارونه نویسی
وارونه نویسی یا آینهای نوشتن، یکی از مشکلات رایج در املای کودکان دبستانی است. در این نوع از املای اشتباه، کودکان حروف یا کلمات را به صورت وارونه مینویسند، به این معنی که حروف را به ترتیب برعکس مینویسند. به عنوان مثال، کلمه «میوه» را به جای نوشتن «میوه»، کودک ممکن است به صورت «هویم» بنویسد.
-
قرینه نویسی
قرینه نویسی، نوع دیگری از مشکلات املای کودکان دبستانی است. در این نوع از املای اشتباه، کودکان حروف یا کلمات را به صورت قرینهای مینویسند، به این معنی که حروف را در کلمات به ترتیب صحیح نمینویسند، بلکه با یکدیگر قاطی میکنند. به عنوان مثال، کلمه «سلام» را به جای نوشتن «سلام»، کودک ممکن است به صورت «لسام» بنویسد.
-
دیسلکسیا
دیسلکسیا یا نارسایی خواندن و نوشتن، یک اختلال دستیابی به مهارتهای خواندن و نوشتن است که ممکن است در برخی از کودکان دبستانی رخ دهد. در این اختلال، کودکان مشکلاتی در خواندن کلمات دارند و ممکن است کلمات را به صورت نادرست بخوانند، به علاوه، در نوشتن نیز مشکلاتی دارند و ممکن است حروف را به صورت نادرست بنویسند یا کلمات را به طور نادرست قرار دهند. این اختلال ممکن است به علت مشکلات در مغز و سیستم عصبی کودکان رخ دهد و نیاز به تشخیص و درمان توسط متخصصین دارد.
-
بدخط نویسی
بدخط نویسی، مشکل دیگری است که ممکن است در املای کودکان دبستانی رخ دهد. در این نوع از مشکلات، کودکان به صورت نامناسب و با دندانههای نامنظم حروف و کلمات را مینویسند. ممکن است حروف را با فواصل نامناسب یا بهصورت خمیده بنویسند، که باعث مشکلدر خواندن و فهمیدن متن میشود. برای حل این مشکل، بهتر است کودکان با یک خطکش منظم و با فضای کافی بین حروف و کلمات، تمرین کنند و دندانههای خود را به صورت منظم و در فواصل مناسب قرار دهند. همچنین، ممکن است استفاده از قلمهای با قطرهای مختلف و یا رنگهای متنوع، به کودکان در بهبود خطنویسی و نوشتن بهتر کمک کند. به طور کلی، تمرین و تلاش برای بهبود مهارت نوشتاری، میتواند به کودکان کمک کند تا مشکلات املایی خود را بهبود بخشند و در درسهای خود موفقتر عمل کنن.
در صورتیکه فرزند شما به یک یا چند نمونه از اختلالات املا نویسی بالا دچار است؛ میتوانید مبنا را بر ضعف حافظه دیداری او گذاشته و با استفاده از انواع تست حافظه دیداری یا تشخیص متخصص، از این موضوع مطمئن شده و به رفع مشکل بپردازید.
4- تست حافظه دیداری کودک
(معرفی 2 روش موثر تشخیص ضعف حافظه دیداری)
بهترین راه تشخیص ضعف حافظه دیداری کودک، استفاده از تست حافظه دیداری در املا است. این تستها که در ادامه دو نمونه رایگان آن را معرفی خواهیم کرد؛ به بررسی ضعف حافظه دیداری کودک پرداخته و نتیجه را به شما اعلام میکنند. سپس شما میتوانید با روشهای تقویت حافظه دیداری در املای فرزند خود و دیگر تواناییهای او بهبود حاصل کنید.
روش اول- تست حافظه دیداری بصری
تست زیر با یک روش ساده، توانایی دیداری کودک را نشان میدهد.
روش دوم- تست سنجش هوش و مهارت نورولند؛ یک راه خوب برای تقویت حافظه دیداری کودک
همانطور که میدانید، نورولند یک بازی موبایلی تقویتی برای کودکان ۳ تا ۷ ساله است که چهار مهارت توجه، حافظه، زبان و ریاضی کودکان را تقویت میکند. اما جالب است بدانید که تیم نورولند یک تست مهارت سنجی رایگان نیز در بازی تعبیه کرده که به وسیله آن میتوانید حافظه، توجه، زبان و ریاضی فرزند خود را سنجیده و از بازیها و تمرینات پیشنهاد داده شده، استفاده کنید.
12 روش تقویت حافظه دیداری در املا
الف- 6 املای تقویت حافظه دیداری
روشهای مختلف املای خلاق به تقویت حافظه دیداری در املا کمک خواهند کرد. از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- املا با حبوبات
در این مدل املای خلاق، شما مقداری حبوبات جلوی کودک قرار میدهید و از او میخواهید که با استفاده از آنها کلمات گفته شده را بسازد.
2- املای کاسهای
در املای کاسهای شما چند کلمه یا جمله را روی برگه های کوچک نوشته و در کاسه قرار میدهید؛ سپس از کودک میخواهید تا با خارج کردن یک کلمه از کاسه، آن را بخواند و بعد از کنار گذاشتن آن، بنویسدش.
در نوع دیگر املای کاسه ای میتوانید چند شکل یا شی را در یک کاسه قرار دهید، سپس از کودک بخواهید یکی را بیرون بکشد و نام آن را بنویسد.
3- املای آردی
در املا خلاق آردی، یک سینی حاوی آرد صاف شده را جلوی کودک میگذاریم و از او میخواهیم که روی آرد کلمه گفته شده را بنویسد.
4- املای شنی
در املای شنی نیز مانند املای آردی عمل میکنیم. با این تفاوت که اینبار جای آرد از شن استفاده میکنیم. روش دیگر استفاده از املای شنی، این است که از کودک بخواهید با استفاده از چسب کلمه را روی برگه بنویسد و بعد روی آن شن پاشیده و برگه را بتکاند. حالا یک املای کلاژی زیبا نوشته است.
5- املا با خمیر بازی
در نوشتن املا با خمیربازی، از کودک بخواهید که کلمه گفته شده را با خمیر بسازد.
6- املای هوایی
در نوع بعدی املا، یعنی املای هوایی، از کودک میخواهید که روی هوا کلمه را بنویسد.
ب- 6 بازی برای تقویت املا نویسی
بازیهای زیر به تقویت حافظه دیداری در املا کمک خواهند کرد:
7- حل جدول
حل جدول یک بازی برای تقویت املا کلاس اول است که به تقویت حافظه دیداری و آشنایی کودک با کلمات کمک میکند.
8- بازی با کلمات
انواع بازی با کلمات مانند جدول کلمات متقاطع به درک بهتر کودک از کلمات کمک میکند.
9- اسم فامیل
اسم-فامیل از جمله بازیهایی است که نیازمند سرعت عمل در نوشتن کلمات بوده و کمک شایانی به ادراک نوشتاری کودک میکند.
10- هرکی زودتر بخونه
در این بازی هرکس زودتر کلمهای را بخواند برنده خواهد شد.
11- کدوم درسته
بازی کدوم درسته بهترین بازی برای تشخیص شکل نوشتاری صحیح کلمات است.
12- بازی کلمات درست با سطل
در این بازی که یکیاز سری تمرینات تقویتی بازی نورولند است؛ کودک باید شکل صحیح کلمات را پیدا کرده و توپ را در همان سطل بیاندازد.
13- کلمه چی چیه؟
در این بازی، شما میتوانید یک کلمه را بنویسید و چند حرف از آن را برای کودکان بگذارید. سپس، کودکان باید با توجه به حرفهای داده شده، بهترین حدس خود را درباره کلمه بزنند و کلمه را بنویسند. این بازی میتواند بهبود حافظه دیداری و توانایی املایی کودکان را تقویت کند.
پرسش و پاسخ
روشهای رایج برای تقویت حافظه دیداری در املانویسی کودکان کداماند؟
استفاده از املاهای خلاقانه و انجام بازیهایی که در مقاله به آنها اشاره شده به این موضوع مهم کمک خواهد کرد.
نکته آخر
در کل، بازی هایی که بر اساس حافظه دیداری، توجه و تمرکز کودکان طراحی شدهاند میتوانند برای تقویت مهارت املا شان مفید باشند. بازیهای آموزشی مختلفی را برای کودکان در نظر بگیرید و آنها را تشویق کنید تا به صورت مستمر و با تمرکز در این بازیها شرکت کنند. همچنین، شما میتوانید بازیهای دیگری را نیز طراحی کنید و با کودکان خود انجام دهید تا تقویت مهارت دیداری در املایشان را بهبود دهید.
منبع: وبسایت bonnieterrylearning و صفحه اینستاگرام نورولند
[…] به علاوه در مقاله پیشین نورولند به بررسی روشهای تقویت حافظه دیداری در املا پرداختیم که در کنار مطالب این مقاله میتواند مشکل […]
[…] به دلیل اهمیت بالای حافظه در املانویسی، در دو مقاله تقویت حافظه دیداری در املا و تقویت حافظه شنیداری در املا به بررسی روشهای موثر در […]
[…] پرسش و پاسخ مستقیما موجب تقویت حافظه دیداری در املا نویسی کودک […]