فهرست
چگونه کودک مستقل تربیت کنیم؟ + 7 راهکار فوق‌العاده
۱۴۰۱/۰۸/۲۴
سید حسین نیرینی
3 نظرات

چگونه کودک مستقل تربیت کنیم؟

بسیاری از پدر و مادرها با رفتارهای غلط خود باعث می‌شوند تا کودک مستقل بار نیاید و تا سنین بزرگسالی هم در مواقع مختلفی نیازمند حضور پدر و مادر باشند. کودک مستقل در آینده هم بهتر می‌تواند در جامعه از پس خودش بر بیاید و زندگی را اداره کند. فراموش نکنید که برخلاف تصور عموم،بر اساس مهارت نرم رفتار کودکان مستقل، سرکشانه‌ای نیست! بلکه او فقط یک کودک با توانایی انجام کارهای خود است.

وابسته بودن کودک باید کنترل شود وگرنه در هیچ زمانی آسایش نخواهید داشت و همینطور فرزندتان هم چیز جدیدی را یاد نخواهد گرفت. بنابراین این ظلم را نه در حق خود و نه در حق کودکتان نکنید. در این مقاله نورولند تصمیم داریم تا راهکارهایی را به شما برای تربیت درست و صحیح کودک مستقل معرفی کنیم. پس اگر اینکه چگونه کودک مستقل تربیت کنیم، دغدغه شما هم هست؛ تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

روش‌های تربیت کودک مستقل

برای اینکه بتوانید کودکان خود را مستقل تربیت کنید، نیاز است که با راهکارهای تربیتی آن به خوبی آشنا باشید. در ادامه 7 راهکار مناسب برای تربیت کودک مستقل را به شما خواهیم گفت.

استقلال کودک

1. همه کار را برای آن‌ها انجام ندهید.

معمولا والدین عادت دارند تا همه‌ی کارها را به جای فرزندشان انجام دهند و به قولی می‌خواهند کودکشان آب توی دلش تکان نخورد و زحمتشان نشود اما این اصلا درست نیست. از همان دوران کودکی با او یاد دهید که برای انجام کارها، باید خودش دست به کار شود. به کودک نشان دهید که باید چگونه آن کار را انجام دهد و هرگونه سوالی در طی گذراندن این فرآیند داشت، پاسخ دهید. کودک مستقل اعتماد به نفس بیشتری هم خواهد داشت. پس به آن‌ها اجازه دهید تا کارها را به تنهایی انجام دهند. مثلا فرض کنید که قرار است به بیمارستان بروید:

ابتدا بگذارید که او به تنهایی آماده شود و لباس بپوشد.

در آن‌جا به کودک خود هم فرصتی دهید تا سوالات خود را از پرستاران و پزشکان بپرسد.

این گفتگو و انجام مراحل بسیار ساده بالا به کودک کمک می‌کند که سوالات خود را بدون اینکه خجالت بکشد بپرسد.

2. عشق بورزید، احترام بگذارید و صبر داشته باشید.

هیچ‌گاه این سه عنصر مهم و کلیدی را فراموش نکنید. عشق، احترام و صبوری باعث می‌شود فرزند شما به یک کودک مستقل تبدیل شود. اما شاید از خودتان سوال کنید که این سه عنصر چه ارتباطی با استقلال کودک دارند؟

پاسخ این سوال بسیار ساده است. هنگامی که بچه از سمت شما عشق و احترام و صبوری را درک کند، راحت‌تر به سمت تجربه‌های جدید می‌رود و وقتی بداند که شما از او حمایت می‌کنید، به انتخابش احترام می‌گذارید و اگر اشتباه کرد، صبر می‌کنید، عواملی که به او استقلال می‌دهند را امتحان می‌کند. نترسیدن از تجربه‌ها و چالش‌های زندگی و مواجه شدن با آن‌ها باعث می‌شود فرزند شما تبدیل به یک کودک مستقل شود.

3. مهارت‌های زندگی را به او یاد دهید.

باید به کودکان خود مهارت‌های زندگی یا به عبارتی دیگر مهارت‌های درست زندگی کردن را یاد دهید. فرزندان شما بالاخره بزرگ می‌شوند و باید بتوانند کارهای خود را انجام دهند و از پس زندگی بربیایند. اگر این مهارت‌ها را از سنین کم به آن‌ها آموزش ندهید، در سنین بالاتر سخت‌تر یاد می‌گیرند و در زندگی شخصی آن‌ها مشکل به وجود می‌آورد.

مثلا از سنین کم به فرزند خود آموزش دهید که لباس‌هایش را خودش تا بزند، لباس‌ها و ظرف‌های کثیفش را خودش داخل ماشین لباسشویی و سینک ظرفشویی قرار دهد، پول‌هایش را چگونه باید پس‌انداز کند و مهارت‌های بسیار دیگری که در طول زندگی نیاز است.

آموزش مهارت‌های زندگی به فرزند شما کمک می‌کند که کودک مستقل شود و در آینده زندگی را بتواند اداره کند.

4. مسئولیت به آن‌ها بدهید.

از آنجا که همه‌ی اعضای خانواده زیر یک سقف زندگی می‌کنند، همه باید در تمیز نگه داشتن خانه سهیم باشند. بدون شک آموزش مهارت‌های زندگی کمک بسیاری در رشد و استقلال کودک می‌کند، اما تجربه‌ی داشتن مسئولیت را به هیچ عنوان نمی‌توان با آن مقایسه کرد.

با دادن مسئولیت‌های کوچک به فرزند خود شروع کنید. مثلا از آن‌ها بخواهید در زمان تمیز کردن خانه، کمد خود را مرتب کنند یا مثلا بعد از شستن ظرف‌ها در خشک کردن آن به شما کمک کنند. با بزرگتر شدن و نزدیک شدن به سنین نوجوانی می‌توانید مسئولیت‌های بیشتری به کودک خود بدهید. مثلا آن‌ها را در خرید خانه مشارکت دهید و گرفتن نان را بر عهده‌ی او بگذارید. داشتن مسئولیت باعث می‌شود که کودک مستقل و خودساخته رشد کند.

5. کودک خود را تشویق کنید.

تشویق کردن همیشه یکی از بهترین روش‌هایی است که برای ایجاد انگیزه می‌توان از آن استفاده کرد. کودک خود را برای هرکاری که در مسیر مستقل شدن انجام می‌دهد، تشویق کنید. فراموش نکنید که تشویق شما به او کمک می‌کند که اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد و کارهای بیشتری را به تنهایی انجام دهد.

6. یک محیط مستقل برای او درنظر بگیرید.

بگذارید کودک‌تان چیزها را کشف کند. استفاده از ذهن و توانایی‌های خود برای حل مشکلات و وظایف اجرایی بسیار زیاد است. هم چنین زمانی که به نیاز دارند به آن‌ها فضایی بدهید. این به کودک شما اجازه می‌دهد تا افکار خود را جمع و جور کند، به حرکت بعدی فکر کند، و یک برنامه بسازد.

کودک مستقل در برخی از مواقع باید در محیطی باشد که بتواند به تنهایی در آن حضور داشته باشد تا کارها را به تنهایی انجام دهد. در کنار آن به آن‌ها اجازه دهید فعالیت سرگرم‌کننده خود را انتخاب کنند؛ مثل رنگ‌آمیزی، کتاب، نقاشی، داستان‌سرایی، و غیره. این حق انتخاب به او کمک می‌کند تا بتواند در تصمیم‌گیری‌های خود مستقلانه عمل کند و کودک مستقل شود.

7. اجازه دهید تا اشتباه کنند.

کودک شما ممکن است مرتکب اشتباه شود و این اجتناب‌ناپذیر است! همه‌ی ما اشتباه می‌کنیم. اما چیزی که اهمیت دارد، مواجه با این اشتباهات است. روشی که باید در مواجه با اشتباهات کودک خود به کار بگیرید، این است که به توانایی‌های او ایمان داشته باشید و در هنگام ارتکاب اشتباه، به آن‌ها یادآور شوید که بابت داشتن توانایی‌ها به او افتخار می‌کنید.

کودک مستقل که هیچ، تمامی آدم‌ها نیاز دارند اشتباه کنند تا بتوانند تجربه کسب کرده و رشد کنند. پس برای اشتباهاتی که انجام می‌دهند، آن‌ها را سرزنش نکنید و صدای خود را بالا نبرید و به جای آن روش درست انجام آن کار را به آن‌ها یاد دهید و یادآور شوید که می‌تواند از پس هرکاری بربیاید.

اینکه کودکان از اشتباه کردن نترسند، گام بزرگی برای مستقل شدن و تجربه‌های جدید است. زمانی که کودک بتواند تجربه کند و از عواقب آن هراسی نداشته باشد، اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت و کودکی مستقل خواهد شد.

کلام پایانی

استقلال داشتن کودکان، نه تنها در کودکی و بزرگسالی به کمکشان خواهد آمد، بلکه به شما هم کمک می‌کند تا بار تمام وظایف را تنهایی به دوش نکشید و کودکان هم به کمک شما آیند. در این مطلب سعی کردیم تا راهکارهایی برای تربیت کودک مستقل به شما ارائه دهیم. این راهکارها در فرآیند رشد کودک شما می‌تواند تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد. امیدواریم که از این مطلب استفاده کرده باشید و اگر راهکار دیگری دارید که فکر می‌کنید می‌توان به این لیست اضافه کرد، حتما برای ما در بخش نظرات بنویسید. همچنین در آخر پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه در همه‌ی زمینه‌ها والد آگاهی باشید و تصمیمات درستی در شیوه تربیتی فرزندتان داشته باشید حتما به اینستاگرام نورولند سری بزنید و از راهکاری مفید آن کمک بگیرید.

این پست چقدر مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید تا امتیاز دهید!

امتیاز متوسط 1 / 5. تعداد امتیازها: 1

هیج امتیازی تا پیش از این داده نشده! شما اولین نفر باشید

دیدگاه‌ها
  • باران اعتمادی گفت:

    پسرم پنج سالو سه ماهشه و امسال میره پیش دبستانی ولی حتی ی روزم بدون من نمونده تو مدرسه روز اول من پشت در مددسه موندم روز دوم گفت بیا تو حیاط بشین روز سومم گفت ببا تو کلاسم چیکار کنم ب مدرسه عادت کنه اضطراب جدایی نداشته باشه و مستقل عمل کنه

    • نگین حافظی گفت:

      سلام دوست خوبم. از بازی و قصه باید برای رفع اضطراب جدایی استفاده کنید. ضمن اینکه توصیه میشه مطالب مقاله زیر رو حتما بخونید:
      https://neurolandgame.com/blog/psychology/separation-anxiety-in-kids/
      به طور کلی برای رفع اضطراب جدایی کودک باید بهش اطمینان خاطر رو از حضور خودتون بدید تا بدونه حتی اگه میره مدرسه هم شما همچنان همونقدر که قبلا بودید، توی زندگیش حضور دارید. در همین راستا امشب یک لایو توی صفحه اینستاگراممون منتشر میشه که توصیه میکنم حتما ازش استفاده کنید. همه راهکارهای عملی رو خواهیم گفت.
      آدرس اینستاگرام ما:
      https://www.instagram.com/neurolandgame/