اختلال خواندن و تمام آنچه باید درباره آن بدانید!
هیچ آزمایش خاصی به صورت خاص وجود ندارد که بتواند اختلال در خواندن را تشخیص دهد. با اینحال تعدادی از عوامل در نظر گرفته شده است که میتواند احتمال وجود این اختلال در کودک را نشان دهد. شناخت این عوامل کمک میکند تا درمان اختلال یادگیری خواندن نیز با روند سریعتری انجام گیرد.
ما در این مقاله نورولند به بررسی این اختلال و راههای درمان آن خواهیم پرداخت.
تشخیص اختلال خواندن
1. روند رشد کودک، مسائل آموزشی و پیشینهی پزشکی او
پزشک به احتمال زیاد از شما در مورد این مسائل سؤال خواهد کرد. و میخواهد دربارهی شرایط موجود در خانواده، از جمله اینکه آیا عضو دیگری از خانواده دارای ناتوانی در یادگیری است یا خیر آگاه باشد.
2. شرایط زندگی
پزشک ممکن است در مورد زندگی خانوادگی و خانه شما، از جمله اینکه چه کسی در خانه زندگی میکند و چه مشکلاتی در خانه وجود دارد اطلاعاتی بخواهد.
3. پرسشنامه
پرسشنامههای پزشک ممکن است شامل مواردی باشد که هم فرزند شما، هم اعضای خانواده و هم حتی معلمان باید به آنها پاسخ دهند. ممکن است از فرزند شما خواسته شود که تستهایی را برای شناسایی تواناییهای خواندن و زبان انجام دهد.
4. تست های بینایی، شنوایی و مغزی (عصبی)
اینها میتوانند در تعیین اینکه آیا وجود یک اختلال دیگر ممکن است باعث عدم توانایی خواندن فرزند شما شود، کمک کند.
5. تست روانشناختی
ممکن است پزشک از شما و فرزندتان سؤالاتی کند تا سلامت روان کودک شما را بهتر ارزیابی کند. این امر میتواند در تعیین اینکه آیا مشکلات اجتماعی، اضطراب یا افسردگی تواناییهای فرزند شما را محدود کرده است، کمک کند.
6. تست خواندن و سایر مهارتهای درسی
فرزند شما ممکن است مجموعهای از تستهای آموزشی را انجام داده و روند و کیفیت مهارتهای خواندن را توسط یک متخصص خواندن تحلیل کند.
روشهای درمان اختلال خواندن
جلسات تدریس با یک متخصص خواندن میتواند برای بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال خواندن مفید باشد. اگر فرزند شما دچار اختلال خواندن شدید است، ممکن است نیاز باشد تدریس به دفعات بیشتری اتفاق بیفتد و پیشرفت ممکن است کندتر باشد.
دنبالهای از صداها است که منجر به تولید یک کلمه میشود. مربیانی که معمولاً با کودکان در گروههای کوچک کار میکنند، میتوانند به صراحت به کودکان نشان دهند که کلمات از بخشهای صوتی کوچکی تشکیل شده است. راههای زیادی برای انتقال این دانش وجود دارد. یک راه این است که کودکان کنار هم بنشینند و وظیفهی ادا کردن هر حرف از یک کلمه را یک کودک بر عهده بگیرد. در این حالت به طور پیوسته و با صدای بلند تک تک حروف یک کلمه به طور واضح خوانده میشود.
به کودک خود کمک کنید تا:
- کوچکترین صداهایی که کلمات را تشکیل میدهند بشناسد و از آنها استفاده کند. (واج شناسی)
- بداند که هر حرف و دنبالهای از حروف چه صدا و کلمهای را تشکیل میدهد. (آواشناسی)
- آنچه را که میخواند درک کند.
- با صدای بلند بخواند؛ تا دقت خواندن، سرعت و بیان درست را در خود تقویت کند. (تسلط)
- به اینستاگرام نورولند مراجعه کنید تا از راهکارهای مفید آن در این زمینه استفاده کنید.
- لیستی از واژگانی که میشناسد و لیستی از واژگان جدید داشته باشد.
درمان زودرس
كودكان دارای اختلال یادگیری، به خصوص در مهدكودك یا کلاس اول كمكهای بیشتری میخواهند. آنها برای كسب موفقیت در مدرسه و مقاطع بالاتر نیاز دارند تا مهارت خواندن خود را به اندازه كافی در همان مقاطع بهبود ببخشند.
کودکانی که تا این سنین به خوبی کمک نبینند ممکن است در یادگیری مهارتهای لازم برای خوب خواندن در مقاطع بالاتر مشکل بیشتری داشته باشند. آنها احتمالاً از نظر درسی نسبت به دیگر کودکان عقب میمانند و ممکن است هرگز نتوانند به بهترین نتیجه برسند. كودك دارای اختلال خواندن شدید ممكن است هیچ وقت درست خواندن را یاد نگیرد. اما میتواند مهارتهایی را یاد بگیرد كه باعث بهبود خواندن در او و بهبود عملکرد مدرسه و كیفیت زندگی او شود.
کاری که والدین میتوانند انجام دهند
والدین نقش مهمی در کمک به فرزند خود در درمان اختلال خواندن دارند. این مراحل را انجام دهید:
- زودتر به حل مشکل بپردازید. اگر گمان میکنید فرزند شما دچار اختلال خواندن است، با پزشک کودکتان صحبت کنید. مداخله زودهنگام میتواند احتمال موفقیت را بالا ببرد.
- با صدای بلند کودک خود را صدا بزنید. وقتی که کودک شما 6 ماهه یا حتی کوچکتر باشد بهتر است این کار را شروع کنید. سعی کنید کتابهای ضبط شده را با کودک خود گوش دهید. اگر فرزند شما به اندازه کافی بزرگ باشد، پس از شنیدن فرزندتان، داستانها را با هم بخوانید.
- از بازیهای موبایلی مفیدی مانند بازی نورولند که به تقویت مهارت خواندن و نوشتن کودک کمک میکند، به عنوان بازی برای درمان اختلال خواندن کمک کننده خواهد بود.
- با معلم فرزند خود در مورد چگونگی موفقیت او در مدرسه صحبت کنید. شما بهترین مدافع فرزندتان هستید.
- کودکتان را به خواندن تشویق کنید. برای بهبود مهارتهای خواندن، کودک باید خواندن را تمرین کند. بنابراین کودک خود را تشویق کنید که بیشتر بخواند.
- حامی باشید. مشکل در خواندن ممکن است بر عزت نفس فرزند شما تأثیر بگذارد. حتماً به او ابراز عشق و پشتیبانی کنید. فرزند خود را با ستایش استعدادها و نقاط قوتش تشویق کنید.
- با فرزندتان صحبت کنید. برای فرزند خود توضیح دهید که اختلال در خواندن چیست و این لزوما فقط برای او نیست. هرچه فرزند شما این مسئله را بهتر بشناسد، بهتر خواهد توانست با آن مقابله کند.
- برای کمک به فرزند خود در خانه مکانی تمیز و ساکت و منظم را فراهم کنید تا بتواند درس بخواند. همچنین اطمینان حاصل کنید که کودک شما به اندازه کافی استراحت میکند و وعدههای غذایی سالم دارد.
- با معلمان فرزند خود در تماس باشید. مرتباً با معلمان صحبت کنید تا مطمئن شوید فرزند شما در حال بهبودی است.
- به یک گروه پشتیبانی بپیوندید. این گروه میتواند به شما کمک کند در تماس با والدینی باشید که فرزندانشان با ناتوانی در یادگیری مشابه مواجه هستند. بنابراین میتوانند اطلاعات مفید و تجربیات ارزشمندی را با شما در میان بگذارند.
- بازی برای درمان اختلال خواندن را امتحان کنید.
سوالاتی که پزشک از شما و فرزندتان خواهد داشت
- چه زمانی متوجه شدید که فرزندتان در خواندن مشکل دارد؟ آیا معلم فرزندتان این مساله را به شما گفت؟
- فرزند شما در چه سنی شروع به صحبت كرد؟
- آیا مداخلات موثر در خواندن را امتحان کردهاید؟ اگر چنین است، کدام یک؟
- آیا مشکلات رفتاری یا مشکلات اجتماعی که گمان میکنید با مشکل خواندن فرزندتان در ارتباط باشد وجود دارد؟
- آیا فرزند شما مشکل بینایی یا شنوایی داشته؟
برای اطمینان از اینکه مشکل دیگری، ریشه مشکلات خواندن فرزند شما است یا خیر، پزشک ممکن است فرزند شما را به این موارد ارجاع دهد:
- بینایی سنجی
- شنوایی سنجی
- متخصص مغز و اعصاب
- متخصص سیستم عصبی مرکزی و رفتاری
- متخصص رشد و پرورش کودکان
منابع: وبسایت readingrockets و mayoclinic