فهرست مطالب
بازی برای کودکان 3 ساله
بازی کردن بخش مهمی از زندگی بچهها را تشکیل میدهد. بازی نه تنها بچهها را سرگرم میکند، بلکه میتواند مطالب آموزشی مختلفی را هم به آنها بیاموزد.علاوه بر این بازی برای کودکان 3 ساله از اهمیت بالاتری هم برخوردار است. هرچقدر که سن کودک افزایش یابد، به دلیل اینکه عقل او کاملتر میشود و ذهن آمادگی دریافت مطالب بیشتری را دارد، بازی کردن با کودک هم سادهتر میشود.
البته بدان معنا نیست که صبر کنید تا کودک بزرگ شود و بعد با او بازی کنید. بچهها از همان ماههای اول هم نیاز به بازی کردن دارند و هرچقدر این بازیها هدفمندتر باشند، میتوانند تاثیر بیشتری بر ذهن و خلاقیت آنها داشته باشد.
به همین خاطر تصمیم گرفتیم که در این مقاله برای تقویت مهارتهای اساسی چند بازی برای کودکان 3 ساله و کوچکتر از آن به شما معرفی کنیم. پس در ادامه با نورولند همراه باشید که با بهره از مقالات care و todaysparent مطالب مفیدی را برای شما آماده کردهایم. همچنین در مقاله تقویت مهارت کودک 3 تا 7 سالهتان نیز بازیهای عالیای برای این منظور به شما آموزش دادیم.
در این بخش با تفکیک؛ لیستی از بازی برای کودکان 3 ساله به شما پیشنهاد میکنیم.
بازیهایی برای کودکان زیر 1 سال
کودکان تا قبل از یک سالگی کنجکاوی زیادی دارند و دوست دارند که دنیای پیرامون خود را کشف کنند. به همین خاطر در این سن بیشتر باید روی توجه کودک و مفهوم ثبات هدف کار شود. ثبات هدف به این معناست که اگر جسمی از مقابل چشمان کودک برداشته شد، او بداند که آن جسم هنوز هم وجود دارد و فقط جلوی چشمان او نیست. بازیهایی که در ادامه به شما توضیح خواهیم داد، به صورت مستقیم در تقویت این دو مهارت تاثیرگذار هستند و در کنار آن به بهبود مهارتهای دیگری هم میپردازند.
توپ بازی
یک توپ کوچک و نرم انتخاب کنید و آن را داخل یک ظرف درپوشدار قرار دهید. کودک خود را تشویق کنید که درپوش ظرف را بردارد و توپ بیرون بیفتد. این اتفاق برای کودک جالب است و به بهبود توجه او هم کمک خواهد کرد. همچنین کودک متوجه میشود که چیزهایی که نمیبیند هم ممکن است وجود داشته باشند.
مخفی کردن اسباب بازی
از دیگر بازیهای مناسب این سنین میتوان به مخفی کردن اسباب بازی اشاره کرد. نحوه انجام این بازی بدین شکل است که یک اسباب بازی صدادار کودک را زیر پتو یا در زیر یک ظرف پلاستیکی مخفی میکنید، سپس با در آوردن صدای آن از بچه بخواهید که آن را پیدا کند. اگر موفق به پیدا کردن اسباب بازی نشد، قسمتی از آن را بیرون بگذارید تا بتواند آن را پیدا کند. بعد از اینکه کودک اسباب بازی را پیدا کرد، او را تشویق کنید. این بازی به تقویت دو مهارت اثبات هدف و توجه کمک بسیار زیادی میکند.
حمام بازی
زمان حمام را به زمانی برای بازی کردن تبدیل کنید. معمولا کودکان در این سن یک وان کوچک دارند، اگر هم ندارند میتوانید داخل یک لگن آنها را بگذارید و چندین وسیله پلاستیکی را در کنار او قرار دهید و بگذارید که با آنها بازی کند. این کار باعث میشود که دقت کودک به محیط پیرامون خودش افزایش پیدا کند و هماهنگی بین چشم و دست هم تقویت خواهد شد.
بازی با شیشه شیر
دور شیشه شیر کودک پارچه هایی با رنگ های متنوع و جذاب ببندید تا همزمان با استفاده از شیشه شیر، توجه بینایی او را هم درگیر کنید.
بازی زنگولهای
دور دستان یا پاهای نوزاد زنگولههای کوچکی با نخ ببندید تا هنگامی که کودک دست یا پایش را تکان میدهد به صدا درآید و موجب فراهم شدن تحریک شنیداری و آگاهی از اندام ها برای کودک شود.
هر چه این دوران برای کودک بهتر سپری شود و مهارتهای بیشتری را در خود تقویت کند، در ادامه میتواند بهتر عمل کرده و ذهن فعالتری داشته باشد.
بازیهایی برای کودکان 1 تا 2 سال
بعد از یک سالگی کمی عقل کودک رشد کرده و شروع به فهمیدن بسیاری از مفاهیم میکند. در این سن میتوانید شروع به تمرین مهارتهای مختلفی در کودک خود کنید. بازیهای آموزشی و تقویتی این سن به مراتب گستردهتر از دورهی قبل از یک سالگی است. توصیه میکنیم برای اینکه بازیهای متفاوتی برای تقویت مهارتهای مختلف کودکتان بیاموزید حتما اینستاگرام نورولند را ببینید.
توپ را قِل بده
کودکتان را در مقابل خود بنشانید و توپ کوچکی را به سمت او به آرامی بفرستید و از کودک بخواهید که این کار را تکرار کند و توپ را به سمت شما بفرستد. اگر حس میکنید که امکان دارد کودک توپ را پرتاب کند یا در دهان خود قرار دهد، از اسباب بازی دیگری مثل ماشین استفاده کنید. چند بار که این کار را تکرار کردید، یک برج از اسباب بازی یا مواد پلاستیکی بسازید و از کودک بخواهید توپ یا ماشین را به سمت آن برج بفرستد تا آن را بریزد. این بازی هماهنگی چشم و دست، توجه بینایی و شناخت اشیا را در کودک تقویت میکند.
نقاشی
در این سن زمان آن فرا رسیده است که کودک نقاشی را شروع کند. یک دفتر نقاشی و چندین مداد شمعی در اختیار کودک خود قرار دهید. اگر حس میکنید که فرزندتان توانایی در دست گرفتن مداد را ندارد، رنگ انگشتی را در اختیار او قرار دهید.
حتما به خاطر داشته باشید که رنگ انگشتی را زمانی در اختیار کودک بگذارید که خودتان در کنار او هستید، چون ممکن است آن را در دهان خود قرار دهد. همچنین حواستان باشد که این سن، زمان مناسبی برای دادن مداد به کودک نیست، چون ممکن است با تیزی آن به خود آسیب برساند.
سایه بازی
در این سن برخی از کودکان از تاریکی میترسند، این بازی علاوه بر تاثیر در توجه، تمرکز و ادراک بینایی میتواند ترس از تاریکی را هم در کودک از بین ببرد. بازی با سایهها هم بسیار سادست، فقط کافیست که نور کمی را در تاریکی روشن کنید و با استفاده از آن روی دیوار طرحهای مختلفی را برای کودک خود ایجاد کنید و با این کار او را کلی سرگرم کنید.
شناخت رنگها
برای کودک خود اسباب بازیهایی با رنگهای مشابه تهیه کنید و از او بخواهید که اسباب بازیهای با رنگ یکسان را جدا کند و در کنار هم قرار دهد. این کار به او کمک میکند که رنگها را بهتر بشناسد و تشخیص آنها را برای او راحتتر میکند. تشخیص رنگ در این سن به تقویت مهارتهای دیداری کودک هم کمک میکند.
مهارتهای دستورزی
به مرور مهارتهای دستی کودک گسترش پیدا میکند و او میتواند انواع سازهها، لگوها، وسایل خانهسازی، پازلهای مختلف را حل کند. همچنین مدلهای کوچک از وسایل واقعی مثل رادیو، چرخ خیاطی، دوربین و وسایل ورزشی برای او بسیار جالب است و دوست دارد که هرکدام از آنها را برای خود داشته باشد. در کنار این موارد در این سن میتوانید کار با قیچی را به بازیهای کودک خود اضافه کنید و مهارتهای دستورزی او را تقویت کنید.
دستورزی یکی از مهارتهای مهمی است که در سنین مدرسه و به خصوص سالهای اول به بچهها کمک زیادی میکند و ضعف آن میتواند مشکلات مختلفی را برای او به همراه داشته باشد. تمارین دستورزی در این سن با فعالیتهای ساده انجام میپذیرد و تا سنین مدرسه هم ادامه خواهد داشت.
بازیهایی برای کودکان 2 تا 3 سال
در این سن کودک کمی از خردسالی فاصله میگیرد و به سمت کودکی میرود. در این سن دیگر کودک قادر است صحبت کند و تا حدودی کارهای خود را میتواند انجام دهد. همچنین کودکان این سن کنجکاوی بیشتری دارند و دربارهی بیشتر چیزها سوال میکنند. به همین خاطر بسیار آمادگی دارند که مهارتهای جدید یاد بگیرند و چیزهای جدیدی کشف کنند. پیشنهاد میکنیم مقاله تقویت هماهنگی چشم و دست را هم مطالعه کنید.
سکه درون قلک انداختن
از کودک خود بخواهید سکهها را داخل قلک یا عدس را داخل بطری آب معدنی بیاندازد، حتی میتوانید به جای عدس از خلال دندان استفاده کنید. این تمرین برای افزایش توجه و تمرکز و هماهنگی چشم و دست بسیار مناسب است.
نقاشی روی شن
مقداری شن را توی سینی در مقابل کودک قرار دهید و از او بخواهید با استفاده از انگشتانش روی شن ها نقاشی بکشد. این تمرین موجب تقویت حرکات ظریف انگشتان میشود.
آب دادن به گلدان با اسفنج
یک ظرف آب در اختیار کودک قرار دهید و از او بخواهید با یک تکه اسفنج آب را از درون ظرف خالی کند. یا با استفاده از اسفنج به گلدان آب بدهد. این تمرین برای تقویت و تنظیم حس عمقی مناسب است.
توپ داخل سبد
سبد کوچکی به پشت کودک بسته و از کودک بخواهید توپ ها را از روی زمین جمع کرده و داخل سبدش بیاندازد. این تمرین موجب تقویت مهارتهای حرکتی، افزایش دامنه حرکتی دست و تمرکز میشود.
بازی گروهی
بازیهای گروهی مانند قایم باشک، خالهبازی، عمو زنجیر باف باعث افزایش مهارتهای ارتباطی و کلامی، بهبود روابط اجتماعی، یادگیری قوانین و رعایت آن، افزایش اعتماد به نفس کودک، تقویت حس همکاری در کودک میشود.
اوریگامی و کاردستی
در این سن میتوانید ساخت کاردستی و اوریگامی را با کودک خود شروع کنید. از انواع سادهی آن درست کنید تا کودک بتواند یاد بگیرد. کودکان مخصوصا در این سن ساختن و خلق کردن را دوست دارند و زمانی که بتوانند چیزی حتی کاغذی خلق کنند، اعتماد به نفسشان تا حد زیادی بالا میرود.
برای ساختن اوریگامی هم میتوانید به مقالات مختلفی که در سایت وجود دارد، از جمله اوریگامی دخترانه و اوریگامی پسرانه، مراجعه کنید.
شناخت موارد مختلف
این دوره زمانی است که میتوانید انواع و اقسام اجسام را به کودک خود بشناسانید. چون کودک در این سن کنجکاوی هم دارد، بیشتر علاقمند به شناخت چیزهای گوناگون است. شناخت اعداد، شناخت حروف، شناخت اشیا، شناخت حیوانات، شناخت میوهها و… همگی را میتوان در این سن به کودک آموخت.
خمیر بازی
همانطور که گفته شد کودکان در این سن علاقهی زیادی به خلق کردن دارند، از همین جهت خمیر بازی انتخاب مناسبی برای بچههای این سن است تا علاوه بر سرگرمی و تقویت مهارتهای مربوط به دست، مثل دستورزی، اعتماد به نفس بیشتری هم داشته باشند.
نقاشی حسی
رو به روی کودک خود تخته یا برگهای قرار دهید و در پشت او بایستید. از او بخواهید که چیزی که شما در پشت کمر او و روی برگه نقاشی میکنید را در برگهی مقابل خود پیادهسازی کند. این تمرین علاوه بر تقویت حس لامسه و قوای حسی، به کودک کمک میکند که آگاهی بدنی خود را تقویت کند.
مسیر مارپیچ
با استفاده از چندمانع یک مسیر مارپیچ ایجاد کنید و از کودک بخواهید بدون برخورد با موانع از این مسیر عبور کند. این تمرین باعث آگاهی فضایی کودک میشود.
ساخت گردنبند
با قرار دادن نخ و مهره در اختیار کودک از او بخواهید تسبیح یا گردنبند درست کند. این تمرین برای بهبود توجه و تمرکز و تقویت مهارتهای دستی کودک مناسب است.
قرینهی شکل را بکش
در اواخر سه سالگی زمان مناسبی است که قرینهیابی را به کودک خود آموزش دهید تا با انجام آن نمیکرههای مغز کودک هم تقویت شود و هماهنگی بین آنها افزایش یابد. برای انجام این بازی کافیست تا تعدادی نقاشی را به صورت نصفه بکشید و از کودک خود بخواهید تا نیم دیگر نقاشی را با توجه به شکل موجود تکمیل کند.
برای انجام این بازی میتوانید از آینه هم کمک بگیرید. به این صورت که از کودک خود بخواهید که یک نقاشی نصفه بکشد و آن را با قرار دادن در مقابل آینه کامل شده ببیند. اگر احساس کردید که کودک شما برای انجام دادن این تمرین با مشکل مواجه خواهد شد، بگذارید تا کمی بزرگتر شود و با تمارین سادهتر مثل نقاشی اشکال هندسی و با کمک گرفتن از رنگها به او آموزش دهید.
سخن پایانی
تا قبل از سه سالگی تمارین و بازیها به شکل سادهای انجام میشوند، به این دلیل که در طول این دوران کودک باید یاد بگیرد و مواردی که یاد گرفته است را تمرین کند تا بهتر و بهتر شود. دوران قبل از 3 سالگی دوران مهمی برای کودکان است و نقش والدین در این دوران به مراتب مهمتر از سنین دیگر کودک است. چرا که کودک در این دوران نیاز و وابستگی شدیدی به پدر و مادر خود دارد و تا حدود زیادی کارهای مربوط به کودک توسط والدین انجام میشوند. پس با توجه و پیگیری والدین، بچهها میتوانند بازیهای مفید و هدفمندی داشته باشند و در کنار آن خود را رشد دهند.
امیدواریم که این مطلب مورد استفادهی شما قرار گرفته باشد و با استفاده از این بازیها بتوانید مهارتهای کودک خود را تا حد زیادی رشد دهید. خوشحال میشویم اگر نظرات و پیشنهادات خود را در مورد این مقاله و تجربیاتی که از رشد کودکان و بازیهای مربوط به آن تا قبل از 3 سالگی دارید را با ما در میان بگذارید.
بدون دیدگاه