فهرست مطالب
تقویت مغز کودکان به واسطهی تقویت کارکردهای اجرایی یکی از مهمترین کارهایی است که والدین باید برای آن برنامه داشته باشند. در این مقاله نورولند به بررسی مفصل این موضوع میپردازیم. کارکردهای اجرایی تقویت شده، فرزند شما را قادر میسازد تا از نظر علمی موفقیت بیشتری کسب کند. بهتر بتواند از پس چالشهای روزمره زندگی خود برآید و توانایی ارتباط او با دیگران را نیز بهبود بخشد. در نتیجه کودک میتواند زندگی رضایت بخشتر و سازندهتری داشته باشد.
خبر خوب این است که تحقیقات نشان داده است که میتوانیم سیم کشی مغز خود را تغییر داده و عملکردهای اجرایی خود را بهبود ببخشیم. معنای این امر برای والدین این است که اگرچه کودک شما ممکن است در خانه یا مدرسه با مشکلاتی روبرو شود که حداقل تا حدودی به دلیل تاخیر یا اختلاف در عملکردهای اجرایی باشد، اما با آموزش و تمرین با او میتوان این مهارتها را تقویت کرد.
شما میتوانید از طریق تمرینات آموزشی مغز؛ یا بهتر بگوییم “بازی ها” به کودک در پرورش این مهارتها کمک کنید. کودکان به طور طبیعی از طریق بازی یاد میگیرند. بازی کودک را درگیر یک تجربه میکند و بنابراین تجربه یادگیری را تشدید میکند.
تمرین و تکرار نیز بسیار مهم است. در مغز هر بار که رفتاری تکرار میشود “سیم کشی” مغز تقویت میشود.
در این قسمت 6 فعالیت که میتواند به تقویت مغز کودکان شما کمک کند؛ ارائه شده است. فراموش نکنید که شما هم این فعالیتها را همراه با کودک خود انجام دهید تا به تقویت عملکرد مغز خودتان نیز کمک کنید.
چند بازی و تمرین مفید برای تقویت مغز کودکان
بازیهایی برای تقویت نیمکرههای مغز کودک
1. تنفسهایی عمیق در طول روز
تمرین تنفس به بهبود حافظه و همچنین کنترل احساسات کمک میکند. کودکان هم عاشق این کار هستند. این تمرین را با تنفس طبیعی شروع کنید. بعد از اینکه او به طور طبیعی تنفس را تمرین کرد، بگویید: تصور کن نفست مانند آسانسوری است که در طول بدن عبور میکند. برای راه اندازی آسانسور، از طریق بینی نفس بکش و تمام هوای خود را بیرون بده. اکنون نفس بکش و آسانسور خود را به سمت قفسه سینه بکش و آنجا کمی نگهش دار و بعد تمام هوای خود را بیرون بده. این کار را برای طبقات دیگر بدنت هم انجام بده.
2. تمرین های هماهنگی مغز و بدن
مغز و بدن ما بخشهایی از کل خود ما هستند و هر دو قسمت نیاز به ورزش دارند. وقتی آنها را با هم “تمرین” میکنیم، در واقع به عملکردهای مختلف مغز کمک میکنیم تا همکاری و هماهنگی بیشتری با اعضای بدن داشته باشند.
- برای مثال بازی سادهی زیر به هماهنگی نیمکرههای مغز کمک میکند.
- تمرینات دست ورزی و حرکت انگشتان دست و پا نیز بسیار مفید است. این تمرینات را با انجام کارهای سادهای مثل باز و بسته کردن بند کفش، دکمه و … با کودکتان تمرین کنید. برای آگاهی بیشتر در این مورد به اینستاگرام نورولند مراجعه کنید و از آموزشهای مفید آن استفاده کنید.
3. بازی های تقویت تمرکز و حافظه
فعالیتهای بهبود حافظه و تمرکز برای همه ما مهم است! برای کودکان کوچکتر، میتوانید چند اسباب بازی را بردارید و آنها را در یک ردیف قرار دهید. سپس آنها را بپوشانید و یکی را بردارید. ببینید آیا کودک میتواند به شما بگوید کدام یک از آنها کم شده است؟
به عنوان تمرینی دیگر سعی کنید اشیائی تصادفی را به مدت 15 ثانیه جلوی آنها قرار دهید، سپس اشیا را بردارید و ببینید چه تعداد از آنها را به خاطر می آورند. از تعداد کم شروع کنید و با پیشرفت کودک تعداد آنها را مرتباً افزایش دهید.
همچنین میتوانید به آنها یک لیست تصادفی از اعداد یا کلمات را بگویید و بخواهید آنها را تکرار کند. این تمرنی به حافظه شنوایی کودکان کمک میکند. با 2 یا 3 مورد شروع کنید و در ادامه به این تعداد اضافه کنید.
بازیهایی برای تقویت تمرکز و حافظه کودکان
4. بازی های دورهمی و خانوادگی
انجام بازیهایی مانند شطرنج و یا بازیهای تختهای یا کارتی چند نفره مثل UNO علاوه بر شادیآور بودن به تقویت مهارت حل مسئله، برنامهریزی و همکاری (مانند نوبت گرفتن و مدیریت ناامیدی) کودک کمک میکند. نکته مثبت دیگر این که بازیهای جمعی برای همه سرگرم کننده است و به تقویت پیوندهای خانوادگی نیز کمک میکند. حداقل هفتهای یک بار این بازیها ر امتحان کنید و ببینید چه تاثیری برای کودک و رابطه شما خواهد داشت.
5. بازی های دیجیتالی مفید
بازیهای دیجیتالی بسیار مفیدی وجود دارند که هم سرگرم کننده هستند و هم طیف گستردهای از مهارتهای آکادمیک را بهبود میبخشند. لوموسیتی نمونهای از این بازیهاست که به تقویت مهارتهای شناختی مثل توجه، حافظه و حل مساله میپردازد.
6. داشتن مکالمه روزانه از چالشها، موفیتها و برنامهها
در دنیای امروز به دلیل پیشرفت تکنولوژی و روی آوردن به ارسال پیام به شکل مجازی؛ صحبت کردن واقعاً یک هنر گمشده است. اختصاص دادن زمانی از روز برای صحبت کردن با کودک؛ در مورد چالشهای روز، مسائلی که یاد گرفته است و … بسیار مفید خواهد بود. همچنین به اشتراک گذاشتن مهارتهای خود و به خصوص مهارتهای ارتباطی و کلامی از این طریق بسیار برای کودک سازنده خواهد بود.
برای ایجاد انگیزه در کودک برای صحبت کردن میتوانید داستانی را با هم بخوانید و دربارهی قسمتهای مختلف قصه یا اشخاص از کودک سوالهایی بپرسید و او را تشویق کنید تا نظرش را بگوید.
اختصاص دادن زمانی برای آموزش، تشویق و مشارکت با کودک در این فعالیتها نه تنها باعث بهبود عملکرد مغز میشود بلکه باعث ایجاد روابط عمیقتر در خانواده و کاهش استرس در همه میشود. شاید فکر کنید بازی؛ صرفا کار کودک است. اما خوب است بزرگسالان هم گاهی به کودک درون خود توجه داشته باشند.
پیشنهاد ما این است که مغز خود را همراه با کودک خود “ورزش” دهید و بدانید در حالی که با این تمارین به تقویت مغز کودکان کمک میکنید، به بهبود عملکرد مغز خود و همینطور سرگرم کردن همهتان کمک میکنید.
منبع: empoweringparents
بدون دیدگاه