فهرست مطالب
توسعه مهارتهای اجتماعی در کودکان آنها را برای یک عمر تعاملات بهتر و سالمتر در تمام جنبههای زندگی آماده میکند. مهارتهای اجتماعی بخش جداییناپذیر از عملکرد در جامعه هستند. نمایش رفتار خوب، ارتباط موثر با دیگران، ابراز احساسات به دیگران و بیان نیازهای شخصی، همگی جز مهمی از مهارتهای اجتماعی هستند. کمک به کودکان برای توسعه این مهارتهای کاربردی، نیازمند مجموعه متنوعی از استراتژیها در سنین مختلف است. در ادامه با نورولند همراه باشید.
چرا مهارتهای اجتماعی مهم هستند؟
به نظر میرسد که برخی از کودکان، مانند بسیاری از بزرگسالان، به طور طبیعی مهارتهای اجتماعی بیشتری نسبت به دیگران دارند. اینها افرادی هستند که دیگران را جذب میکنند و افراد به راحتی میتوانند با آنها دوست شوند و ارتباط برقرار کنند.
مانند هر مهارت دیگر، مهارتهای اجتماعی را هم میتوان به سادگی آموخت. با این حال، آنچه اهمیت دارد، این است که آیا کودکان قادر به تشکیل ارتباطات معنیدار با دیگران هستند، میتوانند به خوبی با افراد دیگر همدلی کنند و تعامل داشته باشند؟ داشتن این مهارتها باعث میشود که کودکان در شرایط نامساعد خود را به راحتی تطبیق دهند.
افراد در سنین کم بسیار بهتر مطالب را یاد خواهند گرفت. اگر کودک شما در سنین کم نمیتواند درخواست خود را به صورت درست و واضح بیان کند یا در کنار افراد دیگری غیر از والدین خود، شروع به گریه میکند، با بهبود مهارتهای اجتماعی در سن کم امکان برطرف شدن مشکلات فوق بیشتر خواهد بود.
بزرگسالان گاهی به اشتباه فرض میکنند که کودکان فقط برای تفریح بازی میکنند. اما این درست نیست. در حقیقت، کودکان بیشتر مهارتهای خود را از طریق بازی کردن به دست میآورند. بازی کردن روشی است که آنها دنیای اطراف خود را کشف میکنند و باید تشویق شوند تا مهارتهای جدید را هنگام بازی کردن یاد بگیرند. در حالی که کودک شما در حال بررسی دنیای خود از طریق بازی است، برای یادگیری مهارتهای جدید بسیار آماده است. شما به عنوان والدین باید سعی کنید که کودک خود را به انجام بازیهای هدفمند این چنینی تشویق کنید. تشویق شما میتواند کودکتان را بسیار خوشحال و پرانگیزه کند.
وقتی بزرگتر میشوند، مهم است که احساساتتان را با کودک نوپای خود در میان بگذارید، با این کار آنها قادر به درک و تفسیر احساسات دیگران و خودشان میشوند. از طریق صحبت در مورد چگونگی بیان و تکرار احساسات، کودکان شروع به یادگیری کلمات مرتبط با آن میکنند و بعدا میتوانند از آن کلمات برای بیان احساسات خود استفاده کنند. دانستن این کلمات باعث میشود تا کودک شما در آینده بتواند به دور از خجالت با دیگران ارتباط برقرار کند.
مهارتهای اجتماعی در سنین مختلف
به طور کلی، کودکان مهارتهای اجتماعی را در این سنین توسعه خواهند داد:
کودکان ۲ تا ۳ سال:
در این سن کودکان باید بتوانند توجه دیگران را جلب کنند. برقراری ارتباط اجتماعی به صورت کلامی را به آنها یاد دهید. (در همین حد که بتوانند سلام و خداحافظی کنند). علاوه بر این موارد، بچهها در این سن باید توانایی تشخیص فردی که صحبت میکند را داشته باشند.
کودکان ۳ تا ۴ سال:
در این دوره، کودکان باید توانایی صحبت با عروسکها یا اسباببازیهای خود را هنگام بازی داشته باشند. و ارتباط کلامی را با کلمات درست، در این سن باید به کودکان آموزش دهید.
کودکان ۴ تا ۵ سال:
کودکان در این سن، تمایل بیشتری به همکاری با بچههای دیگر دارند و باید بتوانند درخواستهای خود را به صورت مستقیم دهند.
کودکان ۵ تا ۶ سال:
۵ تا ۶ سال، سنی است که کودکان باید قادر باشند دوستان خود را راضی نگه دارند و از کلماتی مثل ببخشید، لطفا، متشکرم و غیره استفاده کنند. در این سن کودکان علاقهی زیادی به بازیهای قابتی پیدا میکنند و باید به آنها اصول بازی جوانمردانه و اخلاقی را هم یاد دهید.
با کسب این تواناییها در ردههای سنی مختلف، مهارتهای اجتماعی فرزند شما تا حد زیادی رشد خواهند کرد.
داشتن یک برنامهی منظم برای انجام بازی، در بهبود مهارتهای اجتماعی بسیار موثر است. در قالب بازی، به کودک خود قوانین مختلف و آداب معاشرت را آموزش دهید. در راستای این آموزشها که بخش مهمی از مهارتهای اجتماعی هستند، میتوانید نحوه برخورد بچهها با مهمانان، احترام گذاشتن آنها به بزرگترها و رعایت قوانین را به کودکان خود یاد دهید. و بچهها را متوجه کنید که با چه کسانی باید ارتباط برقرار کنند و از ارتباط با چه افرادی باید خودداری کنند.
استراتژیهایی برای ارتقای مهارتهای اجتماعی
استراتژیهای زیر میتوانند به ارتقای بیشتر مهارتهای اجتماعی فرزندان شما کمک کنند:
همدلی را آموزش دهید:
سناریوهای مختلفی را اجرا کنید و به کودک، یاد دهید که در این شرایط باید چه کاری انجام دهد. هربار موقعیتهای متفاوتی را به نمایش بگذارید تا کودکتان با آنها آشنا شود.
فضای شخصی را توضیح دهید:
به فرزندان خود بگویید که هرکسی نیاز دارد که یک فضای شخصی داشته باشد و برای هر فرد حریمی وجود دارد که نباید اجازه دهد دیگران به آن وارد شوند و همینطور نباید به حریم شخصی دیگران هم وارد شد.
پیشنهاد میکنیم برای اینکه در زمینههای دیگر مربوط به کودکان هم والد آگاهی باشید و از مهارتهای مورد نیاز کودکان مطلع باشید؛ حتما از مطالب مفید اینستاگرام نورولند استفاده کنید.
مهارتهای اجتماعی را تمرین کنید:
به کودکان راه درست برای شروع یک مکالمه را آموزش دهید. بچهها را متوجه کنید که چگونه باید به گروههای کودکان همسن خود بپیوندد، یا چگونه باید با دیگران بازی کند. مهارتهای اجتماعی را در موقعیتهای مختلف میتوانید تمرین کنید.
هر روز به مدت یک ساعت با کودک خود بازی کنید و این مهارتها را با او تمرین کنید تا در بزرگسالی به خوبی بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند. البته مهارتهای اجتماعی فقط به ایجاد ارتباط با دیگران محدود نمیشود و رعایت قوانین، احترام به حقوق دیگران و موارد این چنینی هم مهارت اجتماعی محسوب میشوند..
برای ایجاد روابط انسانی لذتبخش، مهم است که کودکان یاد بگیرند و این فرصت را داشته باشند تا مهارتهای اجتماعی مناسب جامعه را تمرین کنند. و وظیفه والدین است که با آموزشهای اصولی و درست، بچهها را به سمتی هدایت کنند که بتوانند در جامعه به خوبی با افراد دیگر ارتباط سالم و پایدار برقرار کنند.
کلام آخر
هرچقدر کودکان بزرگتر میشوند، نظارت مستقیم والدین در تعاملات آنها با دیگر افراد کمرنگتر میشود. و بچهها با توجه به آنچه در خانه و مدرسه در مورد مهارتهای اجتماعی و ارتباط با افراد دیگر یاد گرفتند، دوستان خود را انتخاب میکنند. ارتباط با دوستان همسن خود باعث میشود تا اطلاعات بیشتری کسب کنند و برای حفظ ارتباط خود با دوستانی که انتخاب کردند، مهارتهای اجتماعی خود را رشد میدهند. حتی شاید بتوان گفت که دوستان نقش پررنگتری نسبت به والدین در شکلگیری هویت و رشد مهارتهای اجتماعی کودکان از یک سنی به بعد دارند.
در این مقاله سعی کردیم تا بیشتر به اهمیت مهارتهای اجتماعی در کودکان بپردازیم و شما را با این مهارت بیشتر آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. و خوشحال میشویم اگر نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.
بدون دیدگاه