فهرست مطالب
- راهکارهای تقویت خلاقیت کودکان
- چگونه به تقویت خلاقیت کودکان کمک کنیم؟
- 1. پرورش یک محیط خلاق
- 2. توجه به ابزار و مواد سادهی موجود در اطراف
- 3. تشویق به بازی و تفریحات از پیش تعیین نشده
- 4. درگیر کردن حواس پنجگانه
- 5. صحبت در مورد خلاقیت با فرزند
- 6. به سمت یک روش تفکر متفاوت حرکت کنید
- 7. بگذارید گاهی آنها رئیس باشند!
- 8. سرگرمیها و علایق کودکان را مدنظر داشته باشید
- 9. خود را درگیر کنید
- چگونه به تقویت خلاقیت کودکان کمک کنیم؟
راهکارهای تقویت خلاقیت کودکان
کودکان به ذاته خلاق هستند. وقتی تنها هستند یا به حال خود گذاشته میشوند بازیها و فعالیتهای جدیدی را انجام میدهند. خلاقیت برای افراد در هر سنی ضروری است. خلاقیت؛ میتواند تفکر انتقادی، مهارتهای حل مسئله و هوش هیجانی کودک را تقویت کند و به آنها در مقابله با استرس کمک کند.
در زیر چند روش وجود دارد که والدین میتوانند از آن برای تقویت خلاقیت کودکان خود استفاده کنند. همچنین با مراجعه به مقاله موانع افزایش خلاقیت کودکان میتوانید این موانع را شناسایی و برطرف کنید.
چگونه به تقویت خلاقیت کودکان کمک کنیم؟
1. پرورش یک محیط خلاق
فرزند شما به یک استودیوی هنری کاملاً مجهز احتیاج ندارد. اما باید فضایی را در خانه بطور خاص برای بازیهای اکتشافی و خلاقانه او ایجاد کنید. این فضا میتواند گوشهای از اتاق نشیمن باشد که دارای لوازم هنری و صنایع دستی است. یا یک اتاق بازی که در آن بتواند آزادانه بازی کند، نقاشی بکشد و هر چیزی که دوست دارد را بسازد.
بهتر است والدین به جای اینکه نگرانی و دغدغهی بزرگ بودن فضا را داشته باشند، بیشتر به ایجاد فضایی بپردازند که فرزندشان بتواند در آن خلاقیت خود را بروز دهد. این به معنای ایجاد مکانی است که بچهها میتوانند در آن آزادانه روی ایدههای خود کار کنند، خرابکاری کنند و لباسهای خود را کثیف کنند.
2. توجه به ابزار و مواد سادهی موجود در اطراف
کودکان به منابع مدرن نیاز ندارند. خمیر بازی، کاغذ باطله و هر شی به درد نخور دیگری میتواند انتظار آنها را برآورده کند. حتی در برخی کشورهای توسعه نیافته، کودکان راههایی برای بازی کردن و ساخت اسباب یا اشیائی که به طور تصادفی در اطراف خانه پیدا میکنند، مییابند. جالب است که کودکان هنگام بازی با وسایل ساده و اولیه مانند برگ، کاغذ پارچهای و… با چه ایدههایی روبرو میشوند. بسته به علاقه کودک، آنها ممکن است ترجیح دهند با بلوکهای ساختمانی، کاغذ یا کتابهای رنگآمیزی شده و یا حتی با لباسهای قدیمی مادر و پدر خود بازی کنند.
3. تشویق به بازی و تفریحات از پیش تعیین نشده
روند خلاقیت، در یک محیط و زمان از پیش تعیین شده اتفاق نمیافتد. حتی گاهی اوقات تعیین و تنظیم برنامه برای خلق هنر یا انجام بازی میتواند سبک بچهها در نوآوری را خدشه دار کند. در عوض، سعی کنید هنر را در شرایط متفاوت و یا در ساعات مختلف روز انجام دهید. یک کودک ممکن است از کمک کردن در تهیه شام یا کار در باغ لذت ببرد. جمع آوری برف یا برگ فعالیتهای سرگرم کنندهای در فضای باز است که میتواند تصورات بچهها را، بدون اینکه جزو ساعات ساختارمند بازی باشد، آنها را بیدار و فعال کند. این مهم است که کودکان درک کنند فکر و تصورات آزاد داشتن فقط برای زمان بازی نیست، بلکه میتواند در انواع شرایط روزمره انجام شود.
4. درگیر کردن حواس پنجگانه
هنر فقط مربوط به آنچه مردم میبینند نیست. حواس پنج گانه میتوانند نقش مهمی در خلاقیت و تخیل داشته باشند. در هنگام وعدههای غذایی، والدین میتوانند فرزندان خود را با غذاهای موجود در بشقابشان درگیر کنند. اینکه چه مزه، بو و چه احساسی دارند. اینکه کدام غذاها دارای خصوصیات مشابهی هستند؟ چه غذاهای دیگری را می توان با آن مواد تهیه کرد؟
ایدهی دیگر، بردن بچهها به یک مکان جدید مانند موزهی هنری، پارک، کتابخانه یا مراکز اجتماعی است. نگاه به نقاشیها یا کتاب خواندن میتواند به کودکان کمک کند تا دنیاهای جدید و سرزمینهای دور را تصور کنند. درگیر شدن با حواس پنجگانه به آنها کمک میکند تا از این مکانهای جدید تصویر بهتری بگیرند و خلاقیت آنها بالا میرود.
5. صحبت در مورد خلاقیت با فرزند
هرچه والدین بیشتر در مورد روند خلاقیت فرزند خود آگاهی داشته باشند، بیشتر میتوانند به کودک خود کمک کنند. از کودکان در مورد زمان و مکان مورد علاقهشان سؤال کنید، و سعی کنید این موارد را بیشتر در زندگی روزمره بگنجانید. بعضی اوقات مفید است که کودک یک دفترچه در دست داشته باشد تا بتواند هنگام مراجعه به کتابخانه، پارک یا مدرسه با او سفر کند. آنها میتوانند ایدههای خود را بنویسند و در پایان روز با والدین خود در مورد ان صحبت کنند. این یک راه عالی هم برای والدین و هم برای کودک است که در یک مسیر قرار بگیرند و با هم کار کنند تا از پتانسیل خلاقانه هم استفاده کنند.
6. به سمت یک روش تفکر متفاوت حرکت کنید
خلاقیت و مهارتهای حل مسئله دست به دست هم میدهند. بنابراین والدین میتوانند از هنر و زمانِ بازی برای تقویت مهارتهای تفکر انتقادی فرزندشان استفاده کنند. فرصتهایی برای ایجاد این شرایط در طول روز مانند زمان پخت و پز، نقاشی، ساختن بلوک و کتاب خواندن وجود دارد. هنگام خواندن؛ والدین میتوانند از فرزندانشان سؤال کنند که اگر به جای شخصیت کتاب بودند، چه میکردند. شاید بچهها هنگام بازی بتوانند به روشی دیگر برای رسیدن به یک نتیجهی مشابه فکر کنند. مثلا در مورد طعم غذا، میتوانند تصور کنند که در صورت استفاده از مواد یا ادویه جات دیگر، غذای آنها طعم متفاوتی خواهد داشت.
7. بگذارید گاهی آنها رئیس باشند!
برای والدین آسان است که بخواهند در هر جنبهای از زندگی فرزندشان درگیر شوند. مدیریت مداوم کار بچهها یا دخالت در چگونگی برخورد آنها با یک مشکل میتواند مهارتهای تفکر انتقادی کودک را محدود کرده و حتی او را از استفاده از تصورات و تخیلاتش منصرف کند. بنابراین بهتر است تا حدی آزادی عمل به او بدهید.
8. سرگرمیها و علایق کودکان را مدنظر داشته باشید
بچهها در صورت تمرکز بر روی علایق خود بسیار بیشتر احتمال دارد که در بازیها و فعالیتها شرکت کنند. بنابراین والدین باید سعی کنند منافع و علایق فرزندشان را در نظر بگیرند. اگر آنها علاقمند به دایناسور باشند، مجسمهها و کتابهایی را در مورد دایناسور به آنها بدهید. اگر اشتیاق آنها در موسیقی زیاد است، با آنها سبکهای مختلف موسیقی را گوش دهید و سعی کنید از سازهای خانگی مانند طبل و گیتار استفاده کنید. برخی دیگر از علاقهمندیهای کودکان شامل آشپزی، رقص و مجسمهسازی است. برای اینکه راههای سرگرمکنندهی بیشتری را بشناسید و بیاموزید حتما به این صفحه اینستاگرام مراجعه کنید و از آموزش و نکات کاربردی آن استفاده کنید.
9. خود را درگیر کنید
کودکان مانند اسفنج هستند و آنچه را که والدین انجام میدهند جذب میکنند. آنها تمایل دارند که قدمها و اعمال والدین را دنبال کنند. اگر آنها هرگز مادر یا پدر را در فعالیتهای خلاقانه نبینند، احتمالاً کمتر دنبال کارهای هنری و خلاقیت میروند. والدین با ملحق شدن به فرزندان خود در رنگ آمیزی، ساخت اشکال و کاردستی و ایجاد اثر، پیوند نزدیکی با فرزندان خود برقرار میکنند و روح خلاقانه خود را دوباره به دست می آورند. این هم برای فرزندان و هم برای والدین برگ برنده است.
این نه نکته میتواند ضمن افزایش اعتماد به نفس و مهارتهای اجتماعی، لذت بچهها را نیز به همراه داشته باشد. خلاق بودن به معنای ترسیم تصاویر زیبا و ساخت برجهای لگو نیست. خلاقیت روشی کاملاً جدید برای نگاهی نو به جهان است. ما در مقالات بعدی نورولند نیز به راههایی برای تقویت خلاقیت کودکان خواهیم پرداخت.
منبع:
وبسایت kidz-village
بدون دیدگاه